Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilderbok mest utlånad genom tiderna

"Den första snön" ("Snowy day") av Ezra Jack Keats är tidernas mest utlånade bok från New York Public Library. Pressbild.Bild: Lilla Piratförlaget/TT
New Yorks stadsbibliotek har räknat ur vilka böcker som lånats ut flest gånger under dess 125-åriga historia till en topp tio-lista.
Och precis som i Sverige verkar New Yorks småbarnsföräldrar vara dem som får mest användning för sina lånekort. Tidernas mest utlånade bok är ”Den första snön” (”Snowy day”) av Ezra Jack Keats.
Bilderboken från 1962 skildrar hur en liten pojke går på upptäcktsfärd i sin snötäckta hemstad. I Sverige är den inte lika känd, men i USA räknas den som en av 1900-talets viktigaste böcker. Över 485 000 gånger har den lånats ut från biblioteket.
Mest utlånade bok för vuxna läsare är George Orwells dystopiska romanklassiker ”1984”, som kommer på tredje plats efter Dr Seuss barnsaga ”Katten i hatten”.
Listans enda faktabok kommer på plats åtta: Dale Carnegies ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning”. Självhjälpsboken gavs för första gången ut 1936 och har sedan dess tryckts i flera reviderade upplagor.
New York Public Library räknas som världens tredje största bibliotek.
Gå till toppen