Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Dra in på allt det här onödiga istället för att höja skatten i Helsingborg

Det finns många utgifter som inte ingår i stadens kärnverksamheter, exempelvis Arenabolaget. Det menar Birger Nilsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Fighten om Öresundskrafts eventuella utförsäljning är över. Tack och lov stannar bolaget i kommunens ägo.
Grundtanken i vårt demokratiska samhällssystem är att alla ska betala skatt på sina inkomster. Skatt som ska användas till vår välfärd, vårt gemensamma bästa. Kommunerna skall ansvara för vissa kärnverksamheter; skola, vård och omsorg. Våra skatter ska i första hand gå till dessa. Därutöver ska kommunerna svara för infrastruktur och för kommunens underhåll. Dessa uppgifter kan i viss grad täckas med kostnader och förbrukningsavgifter.
Jag anser att flera toppolitiker i vår kommun har fel anslag i sitt agerande. Det är inte i första hand inte kärnverksamheterna som prioriteras utan utanförliggande verksamheter. Många politiker tycks driva kommunen som ett företag och inte som just en kommun. Troligtvis är det därför man hamnar snett. Kommunens prio ett ska alltid vara kommuninvånarnas bästa – inte något annat.
En stor kostnad är idag att på olika sätt marknadsföra kommunen. Varför ska man göra det? Varför ska man ordna jippon typ H22? Varför ska man ha proffsbloggare, storytellers? Varför ska man saluföra staden med dyra konsulter? Varför ska man ha anställda lobbyister i Stockholm? Att låta stadens tjänstemän upphandla tjänster, som man eventuellt har nytta av, för tiotalsmiljoner, utan att fullmäktigeledamöterna vet om det, är horribelt. Det borde vara kriminellt. Hade man i stället satsat på att ha landets bästa äldreomsorg, den bästa vården och den bästa skolan så hade man fått den bästa reklamen på köpet.
Min inställning är den att det i första läget alls inte behöver höjas någon skatt. Börja med att skära ner antalet kommunalråd till hälften. Gör detsamma med de politiska sekreterarna. Följ sedan principen att man inte ska få ha mer än en heltidslön som politiker. Därefter kan man minska personal som inte behövs för kärnverksamheterna. Minska antalet kommunikatörer. Ta bort lobbyister, krångelombudsmän och storytellers. Minska antalet personer som ”saluför” Helsingborg på olika sätt.
Upplös det olönsamma arenaföretaget. Det frigör både tjänster och resurser. Låt privata aktörer hyra arenan för publika äventyr – liksom man gör med Sofiero. Varken teater eller barnteater eller andra barnföreställningar lämpar sig för arenan. Lokalen är inte lämpad för ändamålet och gör att kvaliteten på upplevelsen sjunker. Skådespel ska ses på en teater och barn behöver en intimare miljö för att bättre tillgodogöra sig upplevelser.
Lägg ner Pixla Piren, som kostar många miljoner per år. Låt privata aktörer använda området utan pekpinnar. Gynna över huvud taget privata initiativ inom kulturen. Gynna privata initiativ inom vård och omsorg. Jag tänker bland annat på Värmestugan och Hemlösas Hus. Skippa Almedalsveckan. Lägg ner planerna på H22 och så vidare. Lär er att hantera personal och chefer på ett bättre sätt. Jag har ingen statistisk men misstänker att Helsingborg mycket väl kan leda en liga i utköpta chefer. Varje utköpt chef är ett stort misslyckande.
Gör en lista på besparingsåtgärder utanför kärnverksamheterna innan ni funderar på att höja skatten! Det jag nämnt är bara ett axplock. Det finns mycket mer att göra!
Lycka till!
Birger Nilsson
Gå till toppen