Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs ska smyckas med medborgarnas hjärtan

Kommunen bjuder in alla invånare att skapa sina egna hjärtan för utsmyckning på alla hjärtans dag den 14 februari. Det blir också drop in–vigslar för tredje gången i kärlekens stad.

Trädet vid Nymbergs plats hade i julas röda hjärtan i grenarna. Snart kan höganäsarnas egenskapade hjärtan smycka ut det.Bild: Maria Berkmo
Klipp, klistra och skapa ett eget hjärta fritt ur fantasin. Lämna in det till kommunen och det får vara med i utsmyckningen av Höganäs stadskärna på alla hjärtans dag.
För tredje året gör skolor och förskolor hjärtan till träden i stadskärnan som ska pyntas. Nytt för i år är att även allmänheten bjuds in till att skapa.
– Jag hoppas att alla som vill tar chansen att vara med, säger Viktoria Enoksson, landskapsarkitekt på kommunen.
Hjärtat måste ha ett snöre i sig, så att det går att hänga upp. Kommunen ser gärna att man skapar under temat hållbart, men det är inget krav.
– Vi sätter upp alla och är jättespända på att se alla kreationer. Det skilde sig från första till andra året vad man gjorde. Vi är väldigt taggade på att se vad det blir i år, säger Viktoria Enoksson.
Kommunens landskapsarkitekt Viktoria Enoksson.Bild: Anders Malmberg
Träden som pyntats med hjärtan de tidigare åren står vid stadshuset, bakom stationshuset, utanför biblioteket och i Sjöcronas park/Tivoliparken.
– Det är lite utspritt, men ändå samlat. Får vi jättemånga hjärtan så kanske vi får ta en plats till. Det är svårt att säga hur många som kommer in, säger Viktoria Enoksson.
Fram till den 7 februari kan man lämna in sina skapelser på stationshuset vid busstorget.
Vill man knyta hymens band på alla hjärtans dag kan man antingen planera lång tid i förväg, prova olika bröllopstårtor och bjuda in hela släkten och vänner. Eller så kan man smita ifrån på en kafferast och sägas ja till varandra, när Höganäs kommun för tredje året ordnar drop in–vigsel på stadshuset.
– Man kan komma i jeans och tröja eller i bröllopsklänning, det gör man som man vill, säger Pia Einarsdotter på Höganäs kommun.
Första året för drop in–vigsel i Höganäs stadshus slog Eric Eliasson och Malin Persson till.Bild: Britt-Mari Olsson
Kommunens sju bröllopsförrättare står redo att fråga kärleksparen om de säger ja till att ingå äktenskap. Första året var det 15 par som gifte sig och ifjor ökade det till 17 par.
– Vi vet inte hur många som droppar in. De flesta kommer i början och det kan bli rätt intensivt. Då hjälper vigselförrättarna till med att dela ut kölappar, säger Pia Einarsdotter.
Mellan klockan 15 och 19 är det öppet, man måste ha sökt om hindersprövning hos Skatteverket innan vigseln.
Gå till toppen