Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige förlorade måstematchen mot Norge – nära jätteupphämtning

De svenska handbollsherrarna hade repat mod efter fredagens käftsmäll mot Portugal och bjöd Norge på en rejäl kamp i Malmö arena. Men det räckte inte.
Norge fortsätter att rada upp segrar i handbolls-EM. Matchen mot Sverige slutade 23-20 i norsk favör.
Det innebär att den svenska chansen att nå semifinal är borta.

Kim Ekdahl Du Rietz under matchen mot Norge.Bild: LUDVIG THUNMAN
Söndagens två första matcher skapade intressanta förutsättningar inför Sveriges match mot Norge. Först besegrade Island skrällgänget Portugal och därefter vann Ungern med uddamålet mot Slovenien.
Resultaten gjorde att Sveriges väg mot semifinal alls inte såg omöjlig ut längre.
Inför matchen hade förbundskaptenen Kristjan Andrésson gjort två ändringar i den svenska truppen. Fredric Pettersson ersatte skadade Jesper Nielsen som sexmetersspelare medan Albin Lagergren, som missat de tre senaste EM-matcherna på grund av en hjärnskakning, ersatte Jack Thurin på högerniopositionen.
Och det svenska laget ville verkligen försöka ta chansen. Energin var på en helt annan nivå än under fredagens storförlust mot Portugal. Framför allt var försvarsspelet mer tajmat och aggressivt. Dessutom storspelade Andreas Palicka i målet. Gång på gång bröt jubelorkaner ut i Malmö arena när Palicka på sitt karaktäristiskt gymnastiska sätt kastade sig ut i straffområdet och överlistade de norska skyttarna.
Problemet var bara att även den norska målvakten Torbjørn Bergerud storspelade. Därför var Norge under första halvlek ständigt något mål före Sverige.
Jerry Tollbrings kantspel var en ljuspunkt och drivet i anfallsspelet var bättre, men Sverige gjorde helt enkelt för få mål för att på allvar dra nytta av Palickas fantastiska form mellan stolparna.
Slarv och tekniska fel i slutminuterna av första halvlek gjorde att Norge kunde gå till pausvila med en fyramålsledning, 12–8.
Och när den norska storstjärnan Sander Sagosen inledde andra halvlek med att panga in 13–8 såg det riktigt tungt ut.
Dessutom fortsatte Norges målvakt Torbjörn Bergerud rädda de svenska avsluten och hyllades av bortafansen med ramsan “Oh, ah Bergerud, oh, ah Bergerud”.
Norge hade inför matchen vunnit de fem senaste mötena med Sverige. Nu är sviten uppe i sex matcher.
Norge visade under andra halvlek att de just nu är Nordens – och kanske världens – bästa handbollslandslag, även om Sverige närmade sig på slutet och skapade lite dramatik. Bland annat var Lucas Pellas, som gör sitt första mästerskap, het och svarade totalt för fem mål i matchen.
Med full poäng när två matcher återstår av mellanrundan stormar Norge fram mot fredagens semifinal i Tele2 arena där av allt att döma antingen Kroatien eller Spanien väntar.
Sverige har fortfarande en teoretisk chans att få spela i Stockholm i helgen genom att vinna mot Ungern (på tisdag) och Island (på onsdag) och försöka krångla sig vidare till lördagens match om femteplatsen i EM. Men den usla målskillnaden Sverige drog på sig mot Portugal gör att det kommer att bli väldigt svårt.
Fakta

Mellanrundan i Malmö

Sex lag gör upp i mellanrundan i EM i Malmö och de två bästa lagen går vidare till semifinal. Om lag hamnar på samma poäng avgör resultat i inbördes möten.

Ställningen i gruppen med två omgångar kvar

1. Norge, 6 poäng

2. Slovenien, 4 poäng

---------------------------

3. Ungern, 4 poäng

4. Portugal, 2 poäng

5. Island, 2 poäng

6. Sverige, 0 poäng

Återstående matcher

Tisdag 21 januari

16.00 Portugal–Slovenien

18.15 Norge–Island

20.30 Ungern–Sverige

Onsdag 22 januari

16:00 Portugal–Ungern

18.15 Norge–Slovenien

20.30 Island–Sverige

Gå till toppen