Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggstart för 82 hyreslägenheter på Höganäs Övre

På måndagen togs första spadtaget för Riksbyggens projekt i Kastanjeparken i korsningen Långgatan-Stallgatan. Här ska två punkthus byggas med 82 hyresrätter – merparten ettor och tvåor.

Riksbyggens affärsområdeschef Carl-Johan Hansson kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) och Johanna Quist Byggmästarn i Skåne tog det första spadtaget för byggandet av 82 nya hyresrätter på Övre. Trots att bygget sattes igång redan före jul.Bild: Anders Malmberg
2015 köpte Riksbyggen Peabs hyresfastigheter i Kastanjeparken på Höganäs Övre. I affären ingick även en byggrätt på en tomt intill i korsningen Långgatan - Vattugatan
På måndagen var det dags för första spadtaget för att förverkliga Riksbyggens planer på 82 nya hyreslägenheter på tomten. Fast bygget sattes egentligen igång redan före jul.
– Vi gjorde en liten tjuvstart, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen.
Två punkthus ska byggas – ett i fem och ett i sex våningar.
– Från byggstart räknar vi med att det tar ett och ett halvt år att bygga. Vi siktar på inflyttning försommaren 2021, säger Charlotte Wibelius, projektledare.
Theodor Alexandris marknadsområdeschef på Riksbyggen och projektledare Charlotte Wibelius tror inte det blir särskilt svårt att hitta hyresgäster till lägenheterna.Bild: Anders Malmberg
Det är främst ettor och tvåor som byggs. Men även några treor. Det handlar om lägenheter på mellan 35 och 77 kvadratmeter. Och hyrorna ska hållas så låga som möjligt.
– Vi har fått muntligt besked om statligt stöd. Det är jätteviktigt. När man nyproducerar lägenheter för yngre så kräver det investeringsstöd så att vi kan hålla hyrorna nere, säger Carl-Johan Hansson, affärsområdeschef på Riksbyggen.
Kommunalråd Peter Schölander (M) är speciellt nöjd med att det nu blir fler hyresrätter i östra delarna av Höganäs.Bild: Anders Malmberg
Kommunalråd Peter Schölander (M) fanns på plats för att markera byggstarten. Han är speciellt nöjd med att Riksbyggen valt att satsa på Övre. Sen tidigare bygger Riksbyggen bostadsrätter på Julivallen.
– Vi har haft jättehög fart i expansionen på Nedre. Tidigare har detta legat i utkanten av stan. Men det är roligt att Riksbyggen vill vara här på Övre. Det är kul att det byggs fler hyresrätter, framför allt små för de som inte vill bo så dyrt, sa han.
Punkthusen ska få fasader i rött och grått tegel och merparten av lägenheterna får balkong eller fransk balkong. Det ska också byggas för att klara hållbarhetskraven för miljöbyggnad silver.
– Vi kommer att ha solceller på taket, säger Carl-Johan Hansson.
Bild: Anders Malmberg
Riksbyggen räknar med att det ska gå lätt att hitta hyresgäster.
– Man kan börja teckna sitt intresse redan nu, men det är först sex månader innan inflyttningen som vi fördelar lägenheterna. Vi tror att det kan bli stort. Det finns ett behov av hyresrätter i Höganäs, säger Theodor Alexandris.
Kommunalrådet Peter Schölander och Riksbyggens affärsområdeschef Carl-Johan Hansson laddar för det första spadtaget.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen