Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: En symfoniorkester på irrfärd likt Odysseus efter Trojas fall

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Förr var det inte ovanligt med musikunderhållning på restaurang. Först ut med 1860-talets nymodighet var Theodor Blanch, Stora Hotellets chef i tändsticksstaden Jönköping. En succé med många efterföljare till slutet av 1900-talet (i dag är lyxrestaurangen Gundel i Budapest, kanske den enda i Europa med levande musikunderhållning).
I sina fåfänga försök att fylla tomma stolar, fortsätter Helsingborgs konserthusledning sittexperimenterande. Nu senast en irrfärd vid årets traditionella Trettondagskonsert där mat och musik var temat.
Det sägs att flera kockar gör sämre soppa och behållningen blev minst sagt ett joxigt, rörigt hopkok! Nu med kocken ”Mat Tina”, vår lokala kändis som konferencier. Hon höll låda, pratade om kläder, matupplevelser och låtsades laga mat på scenen! Vissa utvalda i orkestern bjöds till och med på smakprov. Mycket prat i rask takt och en hel del vi inte förstod eller kunde uppfatta – kanske i någon mån beroende på Tinas tempo, skånska dialekt eller dåliga högtalare?
Själva konserten blev som följd en svårgreppad irrfärd. Inte konstigt med över tio musikstycken av varierande slag och längd. Behållningen stod solisten Malena Laszlo, från Lund för och när hon sjöng eller pratade förstod vi vartenda ord!
Bästa konserthusledning – sluta laborera! Låt symfoniorkestern göra det den är bra på – spela högklassisk musik och gärna ett återinförande av fri garderob, då återvänder publiken!
Gösta Nordén
Klassisk mat- och musikälskare – men var för sig!
Gå till toppen