Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De tävlar om att bli bäst i Sverige på vård

Sprita händerna, se till att brukaren inte sitter med benen korsade när man mäter blodtrycket – och gratulera brukaren på födelsedagen. Det var några av de handlingar som gav poäng när skånska vårdelever tävlade en om en plats på vårens Yrkes-SM. Dagens vinnare blev Wilma Landahl från Drottning Blankas gymnasium i Helsingborg.

Mobin Mansoori förbereder sängen för brukaren Birgitta, som här spelas av statisten och specialpedagogen Annika Johansson.Bild: Hussein El-alawi
Det hänger en lapp utanför salen på Universitetsholmens gymnasium i Malmö: ”Här bor Birgitta och Rune Hedenstam”. Mobin Mansoori knackar på men hinner knappt komma in och presentera sig innan Rune Hedenstam trillar när han försöker resa sig ur fåtöljen. Mobin Mansoori är snabbt framme och hjälper honom upp.
– Oj, oj, oj. Gick det bra Rune?
Scenen kan te sig bekant för Mobin Mansoori, som till vardags läser vård- och omsorgsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Ystad. Men skillnaden är att det här inte är en vanlig dag på jobbet eller i skolan – utan en tävling. Rune och Birgitta är egentligen inga brukare utan två statister. Under det spelade hemtjänstbesöket ska Mobin Mansoori bland annat ge det äldre paret sina mediciner, hjälpa dem i säng och ta blodtryck.
Samtidigt utsätts han för en rad mer oväntade prövningar. Alzheimersjuka Birgitta vill inte sova utan kastar av sig täcket och hämtar sina skor vid dörren för att gå ut. Rune är orolig för sin hustru och vill gärna prata av sig.
Det är mycket som händer under tävlingsmomentet som eleverna ska ha koll på. Rune, här spelad av Anders Hallgren, trillar och alzheimersjuka Birgitta vill äta kakor och godis – trots att hon är diabetiker.Bild: Hussein El-alawi
På tre stolar sitter domarna med sina protokoll. De har tydliga anvisningar kring vad som ger Mobin Mansoori poäng. Allt från att sprita händerna när han kommer och går till att observera att det är Birgittas födelsedag och gratulera henne.
En liten stund senare är Mobin Mansoori klar och får själv utvärdera sin insats framför domarna. Var det något han glömde?
– Ja, att sprita händerna. Och jag hade egentligen velat sitta ner och pratat med dem också, vara lite social, säger han.
Mobin Mansoori tar på sig handskar innan han ska hjälpa brukaren Birgitta att borsta tänderna och göra sig redo för kvällen.Bild: Hussein El-alawi
Under dagen tävlar fem gymnasieelever från olika delar av Skåne. Vinnaren går vidare till Yrkes-SM i Helsingborg i slutet av april. Wilma Landahl från Drottning Blankas gymnasium i Helsingborg tävlar för första gången och är nöjd med hur det gick för henne. Nu väntar lunch och vila innan vinnaren presenteras under eftermiddagen.
– Man får femton minuter på sig att förbereda sig innan man går in – men annars liknar det väldigt mycket en vanlig situation i vården, säger hon.
Under hösten har Wilma Landahl förberett sig inför tävlingen tillsammans med en av sina lärare. Det har blivit både privatlektioner, studiebesök och extrapraktik för att ladda upp.
Wilma Landahl från Drottning Blankas gymnasium i Helsingborg är en av de tävlande. Hon hoppas att ta sig vidare till Yrkes-SM på hemmaplan senare i vår.Bild: Hussein El-alawi
– Jag älskar alla vårdämnena så jag ville gärna vara med, säger Wilma Landahl.
Var det något du gjorde där inne som du själv är extra nöjd med?
– Kvinnan hade alzheimers, men hon var också diabetiker och ville gärna ta en kaka. Då är det viktigt att distrahera och få henne att tänka på något annat. Jag plockade till exempel fram en tidning där hon kunde läsa om kungligheter.
Vad tror du om dina chanser?
– Det enda jag kan göra nu är att hålla tummarna. Vad som än händer har jag haft en fantastisk upplevelse.
Deltävlingen avgjordes under tisdagseftermiddagen. Då stod det klart att det blev Wilma Landahl som går vidare till Yrkes-SM i april.
Gå till toppen