Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bert Alfson: ”Det värsta som finns är människor som tror att de inte kan påverka samhället”

"Demokratin är något vi måste slåss för hela tiden", skriver Bert Alfson, talesperson för nej-kampanjen som vann folkomröstningen om Öresundskraft. I den första delen i kulturens serie "All makt åt folket?" skriver Alfson om en demokratisk plattform att slå vakt om.

In i maktens boning. "Är inte medborgarna informerade och engagerade blir det ett elitsamhälle", skriver Bert Alfson.Bild: Björn Lilja
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Allt startade med en artikel i tidningen som berättade om att det fanns planer på att sälja Öresundskraft, men att detta inte hade kommit fram före valet. Det var då som jag och många med mig gick i taket. Att en sådan stor affär planerades utan medborgarnas vetskap. Jag startade Facebookgruppen ”Stoppa försäljningen av Öresundskraft” och fick snabbt ett stort gensvar. Många sökte sig till "Stoppa försäljningen av Öresundskraft" för att ventilera sina åsikter. Dess uppdrag är nu slutfört, men den har i dag 6000 medlemmar och de flesta känner att det här är en demokratisk plattform vi vill slå vakt om.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen