Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dramat växer kring Afrikas rikaste kvinna

Hon är känd som ”Angolas prinsessa”, Afrikas förmögnaste kvinna Isabel Dos Santos. Men hennes lyxliv bland de superrika i Europa utmanas nu av tätnande anklagelser om att hon systematiskt plundrat sitt land.

Isabel Dos Santos vid en vernissage i Porto, Portugal, 2015.Bild: Paulo Duarte/AP/TT
I onsdags hittades en bankman död i sitt garage i Lissabon. Det fanns enligt polisen tecken på att han var en jagad man, men preliminärt klassas dödsfallet som självmord.
Mannen jobbade på banken Eurobic, och var känd för att ha hanterat Isabel Dos Santos privata affärer. Därmed ses hans död som ett nytt ödesdigert inslag i det accelererande dramat om kvinnan som enligt tidskriften Forbes är Afrikas rikaste.
Förmögenheten bygger på ägande i ”banker, telekom, tv, cement, diamanter, sprit, stormarknader och fastigheter” över hela Afrika och Europa, som brittiska The Guardian formulerar det.
Tidningen har bredvid bland andra SVT i Sverige deltagit i ”Luanda Leaks”, en detaljerad undersökning som gör gällande att Dos Santos affärsimperium bygger på plundring av Angola.
Affärerna bygger på pappan José Eduardo Dos Santos makt som president 1979–2017. Stora delar av denna tid präglades av ett blodigt inbördeskrig. Men eftersom landets stora kassako, oljeutvinningen, pågår ostört ute till havs kunde José Eduardo Dos Santos sluta lukrativa kontrakt med västvärldens oljebolag – och sedan enligt anklagelserna slussa pengarna till familjens blomstrande affärer.
Men efter mer än 35 år vid makten beslöt sig den drygt 70-årige presidenten 2016 för att gå i pension. Och efterträdaren João Lourenço har inte spillt någon tid på att montera ned släkten Dos Santos grepp om Angola.
Isabel Dos Santos fick sparken som chef för det statliga oljebolaget Sonangol, och lillebror José Filomeno blev av med tyglarna i landets oljefond. 2018 antogs också en lag om att ”oförklarade tillgångar” som angolaner håller utomlands ska beslagtas – ett skräddarsytt verktyg för att komma åt de miljarder Dos Santos-släkten uppges ha slussat till bland annat Europa.
Den tidigare kolonialmakten Portugal hjälper till.
– Det viktiga här är att återlämna det som rättmätigt är deras, sade Portugals premiärminister António Costa om Angolas folk när João Lourenço besökte Lissabon i november 2018.
I dagarna har Angolas riksåklagare Hélder Pitta Grós varit i Lissabon för att föra processen vidare. Han berättade för portugisiska medier att målet är att få hem Isabel Dos Santos och flera andra inblandade till Angola för rättsprocesser. Om de inte hörsammar begäran kan de efterlysas internationellt, varnar Pitta Grós.
Bland de namngivna misstänkta fanns Eurobic-bankiren, som alltså i samma veva hittades död.
Isabel Dos Santos själv verkar dock stridslysten. ”Överdrifter!! Rena påhitt”, har hon på Twitter kallat anklagelserna.
I ett längre uttalande skickat till nyhetsbyrån Reuters lovar hon att bekämpa misstankarna, och hävdar bestämt att ”jag alltid har agerat enligt lagen, och samtliga mina kommersiella transaktioner har godkänts av jurister, banker, revisorer och myndigheter”.
Fakta

Angola

Ett vidsträckt land, nästan tre gånger så stort som Sverige, med en befolkning på 25 miljoner människor.

Portugisiska sjöfarare började redan på 1500-talet etablera sig i det som skulle bli Angola, och landet blev sedan en portugisisk koloni fram till självständigheten 1975.

På senare år har olja och diamanter utgjort basen för landets ekonomi. Oljan utvinns till stora delar via plattformar till havs, och berörs därmed inte av de fattiga och ofta kaotiska förhållandena i landet.

Från självständigheten fram till efter sekelskiftet pågick, med vissa avbrott, ett blodigt inbördeskrig. Först när upprorsrörelsen Unitas ledare Jonas Savimbi dödades 2002 kunde konflikten avslutas. Men effekterna finns kvar i form av fattigdom och bristande säkerhet i form av exempelvis minor.

Fakta

Isabel dos Santos

Isabel dos Santos är 46 år. Hon föddes i Baku i dåvarande Sovjetunionen den 20 april 1973. Fadern José Eduardo dos Santos var där för att studera, och träffade då modern Tatiana Kukanova från Ryssland.

Isabel dos Santos säger sig ha haft en vanlig barndom i Angola, trots att pappan blev landets president när hon var sex år. När föräldrarna separerade flyttade hon med mamman till Storbritannien. Som student på King's College i London träffade hon sin blivande make, Sindika Dokolo, son till en bankman från dåvarande Zaïre (Kongo-Kinshasa) och en rödakors-arbetare från Danmark.

Numera äger Isabel dos Santos flotta fastigheter i flera länder, men rapporteras till största delen vara bosatt i Lissabon och London. Hon och maken har tre barn.

Källa: AFP

Gå till toppen