Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”De har mardrömmar innan jag dyker upp, de har mardrömmar efter samtalet”

Förintelsen har blivit synonym med Auschwitz. I sin nya bok "Överlevarna" försöker Bernt Hermele visa att inget öde var det andra likt. Rakel Chukri träffar honom och Lea Gleitman, 95 år, som fortfarande föreläser på skolor. 75 år efter att andra världskriget tog slut har hon ännu ett behov av att se alla dokumentärer om Förintelsen – kanske kan hon få syn på någon av sina släktingar.

Bernt Hermele har intervjuat över hundra Förintelseöverlevare. En del män har blivit stumma när han har frågat om känslor. De har varit mer intresserade av att prata om ostfronten och trupprörelser. "Jag är mer intresserad av de inre trupprörelserna", säger han.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Hanna Dahlgren är sexton år när hennes mamma lyckas rädda henne från Treblinka. En tysk har gått med på att ta med sig Hanna och hennes syster.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen