Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kan Disney hota Netflix?

Nu lanseras Disney+ i Sverige, strömningstjänsten som på allvar kan utmana Netflix globala dominans. Men flera storspelare som Apple, NBC Universal, Warner och Amazon vill ha en del av kakan. Ett strömningskrig är på väg under 20-talet – och frågan är om vi konsumenter är vinnare eller förlorare.

Bild: Illustration: Jenny Rydqvist
”Tv-bolagen tycker vi är knäppa”, sa Netflix-bossen Ted Sarandos år 2012, då jag intervjuade honom i samband med att strömningstjänsten etablerade sig i Sverige. Det ”knäppa” var att Netflix tänkte lägga ut samtliga avsnitt av ”House of cards” på ett bräde. Det var Netflix första egna produktion, ett första steg mot att bygga upp en egen liten katalog av filmer och serier under fliken ”Originalinnehåll från Netflix”, och inte enbart förlita sig till licensierat material.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen