Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åldringsbrotten: Polisen slog till mot nätverk

Malmöpolisen gjorde under måndagen flera tillslag mot ett nätverk som misstänks för att ha utsatt äldre personer för telefonbedrägerier. Fem personer greps på sju adresser och de anhölls senare.

– Vår uppfattning är att de som verkar inom grov organiserad brottsligheten har detta som en stark basinkomst, säger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet.
Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under en presskonferens med anledning av att flera tillslag skett mot misstänkta åldringsbedragare i Malmöområdet i ärenden med offer över stora delar av Sverige.Bild: Johan Nilsson/TT
Det brottsnätverk som polisen slog till mot under måndagen är misstänkta för så kallade vishing-brott. Genom att ringa upp och uppge sig vara från ett bank- eller kreditkortsföretag har de förmått sina offer att lämna ut kontaktuppgifter och logga in med med bank-id. En brottslighet som pågått under hela hösten.
I flera fall har ligan också utgett sig för att vara poliser, för att vinna förtroende och lura av de äldre personerna kontouppgifter.
– Vi har gjort ett tillslag mot en brottskonstellation som sysslat med telefonbedrägerier, men som också är kända för andra brott, som narkotikabrott och våldsbrott, säger Petra Stenkula.
De fem anhållna är i 25-35-årsåldern och misstänks för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. I nuläget handlar det om 20 fall av brott som genererat en halv miljon kronor i brottsvinst. Polisen tror dock att antalet brottspunkter kommer att växa.
– Vi har sett ett 500-tal ärenden som har likartat tillvägagångssätt, säger Petra Stenkula och tillägger att det finns brottsoffer från Jukkasjärvi i norr till Falsterbo i söder. De flesta som utsatts för telefonbedrägerierna är i 75-85-årssåldern.
Kring kärnan av bedragare finns också många ungdomar som upplåtit sina swish-konton för att ta emot och flytta pengar. Polisen förväntar sig en lång rad sådana penningtvättsärenden i kölvattnet av måndagens gripanden.
Tillslagen på måndagsmorgonen skedde på sju bostadsadresser i Malmö och kringliggande kommuner. Arbetet har skett inom ramen för den så kallade ”Operation Dimma”, en särskild insats med fokus på att sätta stopp för bedrägerier mot äldre, och med stöd av Malmöpolisen och Operation Rimfrost.
– Det här kriminella nätverket är bara ett av dem vi ingripit mot inom Operation Dimma sedan hösten 2018. Bara i polisregion Syd har de här vishing-bedrägerierna gett brottsvinster på närmare 40 miljoner kronor - detta är den fjärde konstellationen vi ingriper mot, säger Petra Stenkula.
En ny kategori bedrägeribrott mot äldre har uppträtt under vintern i Skåne, Blekinge och Halland, där personer ringer upp mycket gamla personer och utger sig för att vara poliser eller mäklare och sedan åker hem till de gamla.
– I de ärendena sitter för närvarande tre personer häktade för brott begångna i Halland, Skåne, Kronoberg och Kalmar län, och där pågår ett intensivt utredningsarbete. Det rör sig om flera nätverk, säger Petra Stenkula.
Läs också Så kan du grundlura bedragarna på nätet
Fakta

Det här är ”vishing”

”Vishing” – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017.

Det innebär att de drabbade, som ofta är äldre personer, rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank eller kreditinstitut och vill ha tillgång till olika bankkoder eller inloggningsuppgifter. Syftet är att lura till sig pengar.

Den drabbade luras att lämna ifrån sig en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet.

Faktaruta av TT

Gå till toppen