Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Vi vill utveckla området mellan Bruksallén och järnvägen”

Hans-Bertil Sinclair (M) svarar ”Invånare i Klippans kommun”, Min mening på Klippansidan 22 januari.

För Klippans kommun är det ett önskemål om att förbinda norra delen av Klippan med den södra delen vid järnvägsstationen.
Skälen för detta är flera. Vi kommer exempelvis att utveckla området mellan Bruksallén och järnvägen till ett bostadsområde med skolor med mera.
Inledningsvis var problemet att många resenärer som klev av i Klippan för att ta sig till sitt arbete på Åbytorpsområdet ”genade” över spåren. Enbart detta kan naturligtvis inte motivera en satsning på 70 till 80 miljoner kronor för att bygga en gångbro, men företagen på Åbytorpsområdet har idag många anställda som åker med kollektivtrafiken. Att ta sig gående över ”puckeln” eller via järnvägsövergången vid återvinningscentralen är inte en acceptabel lösning.
Inom en period på 15-20 år kommer Skånebanan med hastigheter upp till 160 kilometer i timmen att anläggas och då kommer vi att tvingas att bygga en gångbro. Detta eftersom man inte kommer att tillåta en vanlig övergång vid stationen.
Redan 2025 kommer man att bygga ett nytt mötesspår mellan Klippan och Söndraby. I samband med detta har vi fått erbjudandet av Trafikverket att i samma projekt inrymma gångbro, breddning av perronger samt uppsnyggning av spårområdet söder om järnvägen med mera.
Visst är det en stor investering, men till skillnad från vanliga investeringar medför denna inga drifts- och underhållskostnader eller avskrivningskostnader eftersom Trafikverket kommer att svara för det. Det är kanske dessutom möjligt att inte använda ”skattepengar” utan pengar från försäljning av mark. Det innebär i så fall att vi inte heller drabbas av räntekostnader för lån.
Hans Bertil Sinclair (M), kommunalråd i Klippans kommun
Läs också Min mening: Varför behöver Klippans Kommun bygga gångbro över järnvägen?
Läs också Gångbro över järnvägen i Klippan i sikte
Gå till toppen