Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Problemen med Region Skånes datasystem åtgärdat

Omfattande störningar i Region Skånes it-system påverkade under tisdagen vården i hela Skåne. Problemen påverkade bland annat åtkomst till journalsystemen och ledde till bland annat till inställda operationer. Vid 13-tiden var problemen helt åtgärdade.

Bild: Emil Langvad/TT
Vid 13-tiden på tisdagen var problemen med Region Skånes datasystem helt åtgärdat. Problemet var strömbrist i en serverhall.
– Några enstaka operationer har fått flyttats till i eftermiddag eller imorgon, inga patientskador har inträffat vilket vi är tacksamma för, säger Matz Widerström, chefsläkare och medicinsk rådgivare på avdelningen för it och digitalisering på Region Skåne.
Istället för att strömmen kopplades över till reservdrift så slutade denna att fungera helt. Varför vet man ännu inte utan en teknisk utredning har nu startats.
– Det är första gången vi är med om det här, säger Matz Widerström.
Problemen började redan tidigt på morgonen under tisdagen.
– Vi har omfattande störningar i it-miljön för sjukhusen och lasaretten och har haft det sedan tidig morgon. It har fullt fokus nu på att identifiera och lösa problemen. Det är främst journalsystemen som påverkas men också andra saker men det är det som är mest påtagligt, sa Klas Andersson, på Region Skånes presstjänst.
Magnus Aspegren, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus (Sus) med verksamheter i Lund och Malmö, sa då att han inte hade en helt klar bild över hur de olika delarna av verksamheten påverkades.
Det finns uppgifter om inställda läkarbesök och operationer. Stämmer det?
– Det är bedömningar som gjorts ute på respektive avdelning nu under morgonen och förmiddagen, vilka behandlingar som måste ställas in och vilka som kan genomföras. Jag vet att man inte kommit igång med vissa operationer som varit planerade. En del väntar man med och andra har ställts in då man bedömt att de inte går att genomföra på säker sätt, säger han.
Reservrutinerna som finns gör att personalen på andra sätt kan komma åt vissa uppgifter i systemet och att det går att ringa för att få exempelvis provsvar. Åtgärder som dock tar längre tid än med de vanliga systemen.
– Erfarenheten från tidigare störningar är att man ganska snabbt kan arbeta ikapp igen. Samtidigt kan man anta att förseningarna som varit under förmiddagen kommer att hänga i resten av den här dagen, säger Magnus Aspegren.
Vid 13-tiden meddelade Region Skåne att problemen var lösta.
Gå till toppen