Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska pensionärer i Portugal kan få skatta

Svenskar och andra nyanlända europeiska pensionärer kan få börja skatta på sin privata tjänstepension i Portugal.

Svenska pensionärer och andra i Portugal kan snart få betala inkomstskatt.Bild: Gustav Sjöholm/TT
När finanskrisen var som värst 2009 införde Portugal att européer inte skulle behöva betala skatt i landet under tio år, förutsatt att de bodde i Portugal i minst sex månader om året.
Det har lockat tusentals pensionärer – främst franska, brittiska och italienska, men även en hel del svenskar – till Portugal, som främst bosatt sig i området kring huvudstaden Lissabon och längs Algarvekusten i söder.
Svenska regeringen har irriterat sig över att det innebär att människor med privat tjänstepension och stora fallskärmar kunnat få ut pengarna skattefritt i Portugal.
Men nu har landets socialdemokratiska regering föreslagit ett tillägg som gör att pensionärer som anländer till landet från 2020 och framåt ska betala en inkomstskatt på uppemot tio procent.
I maj förra året skrev dessutom Sverige och Portugal under ett nytt skatteavtal. Finansminister Margareta Andersson (S) uppgav då att det innebär att Sverige från 1 januari 2023 kommer att kunna skatta svenskar bosatta i Portugal, om den portugisiska skatten är lägre än den svenska, så att totalskatten blir 25 procent.
Gå till toppen