Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Nu skulle S behöva en klok vän.

Stefan Löfven.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Nästan en halv miljon väljare har övergett Socialdemokraterna under det senaste året, visar en ny undersökning från SVT/Novus. Partiet får noteringen 24,2 procent.
Än svagare är stödet i en färsk mätning från DN/Ipsos och förtroendet sjunker snabbt för S-ledaren Stefan Löfven. Enbart sedan i augusti har andelen som uppger stort eller mycket stort förtroende för honom minskat med 12 procentenheter till 28 procent.
Partiets problem får mig att tänka på min klokaste vän, eller rättare sagt hans ord när jag för många år sedan tvekade inför en förändring. Tålmodigt lyssnade han när jag redogjorde för skäl till att låta saker förbli som de var. Sedan kom den avgörande frågan:
"Vad är det som är så bra med det då?"
Valresultatet och de svåra regeringsförhandlingarna ställde Löfven vid ett vägskäl politiskt där han antingen kunde gå i opposition eller göra upp med MP, C och L. Han valde det senare och 73-punktsprogrammet tog form. Men S-företrädare har sedan nästan övertydligt markerat att det är skillnad på att acceptera och att omfamna liberala reformer. Än har de muttrat över den slopade värnskatten, än över vägval i skolpolitiken.
Alltför sällan har Löfven och hans statsråd tagit överenskommelsen i försvar och förklarat vad S egentligen avser med den politiskt. Uppenbart slöts uppgörelsen inte av vilja till förändring, utan snarare för att få saker att förbli som de var – med en rödgrön regering, Löfven som statsminister och ständiga utspel om välfärden.
Regeringsöverenskommelsen gav Socialdemokraterna möjlighet att sitta kvar vid makten. Men ännu ett drygt år senare har väljarna inte fått något tydligt svar på den avgörande frågan:
Vad är det som är så bra med det då?
Gå till toppen