Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Svårt läge för Centern. Men inte omöjligt.

Anders W Jonsson.Bild: Staffan Claesson
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Samtalsämnen saknades inte när Centerns kommundagar inleddes på fredagen. Många av de representerade kommunerna dras med krisartad ekonomi. Och det går, minst sagt, trögt med regeringssamarbetet.
Det senare var ett givet tema när vikarierande partiledaren Anders W Jonsson talade inför 700 partiföreträdare. Frustrationen hos andra partier har skapat ett nytt block i svensk politik, menade han.
"En missnöjeskoalition mellan moderater, kristdemokrater, vänsterpartister och Sverigedemokrater."
Men frustrationen var tydlig även hos Jonsson. Han anklagade de forna allianskollegorna i M och KD för att ha kastat borgerliga dygder över bord. Så har de också stoppat C-märkta reformer i rikdagen två gånger under de senaste månaderna. Genom att göra gemensam sak med V och SD bromsade de först omgörningen av Arbetsförmedlingen och föreslog sedan en tilläggsbudget med 2,5 miljarder kronor extra till välfärden. Detta finansierades bland annat genom att slopa ingångsavdragen vid anställningar – ett av Centerns bidrag i 73-punktsöverenskommelsen som slöts med S, MP och L i januari i fjol.
Budgetförslaget fick en och annan att dödförklara regeringsuppgörelsen. Det är Jonsson inte beredd att göra, förklarar han i Expressen. Om än med reservationen att allting förändras om M skulle fortsätta att göra upp med V:
"I det läget faller ju januariavtalet, för då finns det ju en helt annan majoritet i Sveriges riksdag."
Fast ett sådant scenario menar Jonsson är osannolikt. Förhoppningsvis har han rätt i det. Bland de 73 punkterna finns åtskilliga liberala reformer som Sverige behöver. Men Centerpartiet får nog ha beredskap för ytterligare bakslag i riksdagen. Moderaterna är på krigsstigen och Vänsterpartiet flaggar redan för framtida försök att stoppa C-förslag.
Att enskilda delar av regeringsuppgörelsen stoppas innebär förstås inte att den måste rivas upp helt. Men efter de senaste veckornas utveckling måste S, MP, C och L ändå fråga sig hur de ska gå vidare. Att inte ge V politiskt inflytande har varit en av deras utgångspunkter. Nu har V-företrädarna likväl skaffat sig det. Och när Jonsson nyligen öppnade för ekonomiska samtal med M och KD visade de sig snabbt kallsinniga.
Förutsättningarna för regeringssamarbetet tycks alltså förbli svåra. Men vägar framåt borde ändå kunna finnas.
LO-facket Kommunals ordförande Tobias Baudin uppmanade på fredagen deltagarna på C:s kommundagar att arbeta för minskade ekonomiska klyftor mellan landets kommuner. Samtidigt träffade representanter från ett tjugotal ekonomiskt utsatta kommuner civilminister Lena Micko (S) för att diskutera sin situation.
Här finns en angelägen fråga där S och C borde kunna finna varandra och gå vidare tillsammans med MP och L. Och det finns åtskilligt annat som kräver krafttag politiskt.
Visst hade de så kallade januaripartierna klart bättre utgångsläge vid den här tiden i fjol. Men det saknas inte förutsättningar för att fortsätta utveckla mittensamarbetet.
Gå till toppen