Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leksand erbjuds stöd: ”Ge mig telefonnumret”

Leksand, helt utan självförtroende, förlorade med 2–4 mot Frölunda. Nu erbjuder sig Anneli Östberg, en av Sveriges främsta experter inom idrottspsykologi, att hjälpa laget. – Det låter mycket intressant. Kan du skicka mig hennes telefonnummer så ringer jag upp henne, säger Leksands general manager Thomas Johansson direkt efter förlustmatchen.

Leksand och Janne Juvonen har det kämpigt i SHL för tillfället. Hemma mot Frölunda kom ännu en förlust för tabelljumbon. Arkivbild.Bild: Tommy Pedersen/TT
Detta är ett mentalt stöd som också Leksandstränaren Roger Melin efterlyser.
– Det är jätteviktigt att hitta rätt tankar som styr framtiden för oss själva. Att hitta rätt idé. Det är något som jag inte lyckats med, säger Melin.
Matchen mot Frölunda blev ytterligare ett bevis på att Leksands spelare helt tappat självförtroende. Alltför ofta var det tvekan i avgörande lägen eller en passning för mycket.
Rapporter om Leksands svaga mentala status har nått Anneli Östberg, som är idrottspsykologisk rådgivare åt Riksidrottsförbundet och stödjer aktiva som finns inom Sveriges Olympiska kommitté. Hon är mental coach åt flera av Sveriges främsta elitidrottare. Bland annat Tove Alexandersson, som nyligen vann Jerringpriset och bragdguldet.
Anneli Östberg tvekar inte att hoppa in och hjälpa Leksand:
– Självklart ställer jag upp om Leksand ber mig, säger Anneli Östberg och förklarar sin syn på dagens Leksand:
– När man haft en tuff period i serien är det lätt att gräva ner sig. Så är det eftersom hjärnan ska hitta det dåliga. Det handlar inte om att vara gnällig eller mentalt svag. Men det blir för mycket tungt för spelarna. Man ställer sig omedvetet i passningsskugga eller kommer tvåa på pucken. Det är en normal reaktion. Men det gäller att inte fastna i det.
Leksandstränaren Roger Melin blir tydligt intresserad när han hör Anneli Östbergs erbjudande om hjälp:
– Det vore guld värt. Jag är väldigt öppen för sådant. Det gäller att hitta något som får oss att tro på det fullt ut. Hitta en tankekedja som leder något framåt. Det har jag inte klarat, säger Roger Melin och fortsätter:
– Vi har pratat om den mentala biten och efterlyst detta. Men vad jag vet har Thomas (Johansson) inte hittat någon som haft möjlighet att hjälpa oss.
När Thomas Johansson, general manager i Leksand, genom TT, får höra Anneli Östbergs erbjudande blir han tydligt intresserad:
Även Leksandsspelaren Patrik Zackrisson är intresserad:
– Klart jag är öppen för förslag. Tror hon att hon kan hjälpa oss så varsågod. Funkar det för vissa och det kan lösa problemet så tar vi det.
För Frölunda släppte ett mentalt ok. Laget bröt en fyra matcher lång förlustsvit borta. Det betydde mycket, främst inför kommande finalen i CHL.
Gå till toppen