Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dagens datum 20200202 – då passade de på att bli ett äkta par

Den andra februari 2020. Eller 20200202. Kan det bli tydligare att man vill fortsätta att vara två om man gifter sig denna dag? I Helsingborg passade flera par på att få ett extra snyggt bröllopsdatum.

Här kommer de äkta tu – Sara Höjer och Linus Wagerfors från Perstorp.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det känns som att sådana datum har blivit mer populära. En sorts siffermystik har kommit tillbaka till västvärlden. Jag tror att det började vid millennieskiftet, vi kom in i nytt årtusende och då började vi titta mer på siffrorna. September har varit en populär månad av sådana skäl. Många kan hitta kraft i att vissa datum bara uppstår en gång – och nu är det ju ett extra fräckt datum, säger Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborg.
Ett numera äkta par som gjorde slag i saken var Sara Höjer och Linus Wagerfors från Perstorp.
– Vi har varit på gång att gifta oss ett tag men det har liksom alltid kommit annat emellan. Men nu när vi såg det här roliga datumet tänkte vi att vi slår till, säger Sara Höjer.
Hon har varit gift en gång tidigare (då var det mest för tryggheten och för att få ordning på alla papper, ”den här gången är det av kärlek") medan Linus Wagerfors är debutant i sammanhanget.
Äkta makarna Sara Höjer och Linus Wagerfors efter att ha vigts av prästen Charles Hägg i den Gode Hederns kyrka i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
– Vi har haft en bra helg i Helsingborg. Jag fyllde dessutom år i går, säger han innan han tillsammans med blivande frun vandrar uppför altargången. Där viger prästen Charles Hägg dem efter en enkel ceremoni.
– Drop in-vigslar känns på något sätt mer äkta och innerliga, säger han.
I Kina är det populärt att gifta sig på jämna datum och det sägs vara extra lyckosamt när siffror kommer i par. Därför har den 2 februari 2020 varit ett populärt datum bland förlovade par. Men dagens vigslar har ställts in för att förhindra spridning av coronaviruset, skriver China Daily.
I Helsingborg anordnas drop-in-vigslar ett par gånger om året. Innan brudparen vigs behöver de ha beställt en hindersprövning från Skatteverket. Till vigseln ska de ta med sig legitimation, godkänd hinderprövning och ringar.
– De som väljer drop-in-vigsel är ofta människor som vill gifta sig i det lilla sammanhanget, inte ha den stora festen. Formen känns lite individuell, man gör det lugnt och på sitt sätt, säger Kristian Lillö.
Hur många hinner ni viga idag?
– Vi viger alla som kommer. Vi stänger inte förrän vi hunnit med alla.
Dagens datum är en palindrom, det vill säga ett datum som går att läsa både framlänges och baklänges. Nästa gång ett sådant datum uppstår är den 20211202. Men det finns fler snygga bröllopsdatum redan i år.
– Den tionde oktober 2020 blir det 20201010, det är ett snyggt datum. Det är en lördag också så det blir nog en populär bröllopsdag. Sedan har vi den 20 februari 2020 också, men det är en torsdag, så den blir nog inte lika populär, säger Kristian Lillö.
20200202 – det blir lätt att komma ihåg denna bröllopsdag.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen