Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Folkräkning är lättare sagt än gjort.

Ebba Busch (KD) vill folkräkna.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Folkräkning är ordet på snart sagt varje politikers läppar.
Senast i raden att ansluta sig till kraven på att invånarna inventeras är Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch.
"Det är helt uppenbart att vi behöver en ny folkräkning i Sverige, så att vi faktiskt får koll på vilka människor som vistas i landet", säger KD-ledaren till Expressen.
Det är, som så ofta i politiken, lättare sagt än gjort.
Redan i veckan kan det komma ett utskottsinitiativ i riksdagen, uppger KD:s presschef Per Gudmundson. Inte i form av ett fixt och färdigt förslag, men för att dra igång processen, hur kontrollen ska gå till rent praktiskt får ansvariga myndigheter utreda.
De första folkräkningarna genomfördes på 1700-talet. Den sista folk- och bostadsräkningen medelst blankett ägde rum för trettio år sedan, 1990. Fem år senare beslöt riksdagen att folkräknandet i fortsättningen skulle vara registerbaserat. Billigare och enklare så. Det lägenhetsregister Lantmäteriet byggt upp i kombination med Skatteverkets folkbokföring på lägenhet gör detta möjligt.
Numera räknas de som bor i Sverige vart tionde år, i enlighet med EU-föreskrifter. Senast det skedde var 2011 och nästa år är det dags igen.
Den som var först ut med att föreslå en ny folkräkning för att komma åt dem som uppehåller sig illegalt i landet var det lilla liberalkonservativa partiet Medborgerlig samlings ordförande, Ilan Sadé. Han tänker sig att varje invånare i samband med folkräkningen ska få lämna sina fingeravtryck, som sedan kopplas till person- eller samordningsnumret.
Det låter som en uppgift värdig en byråkrati av närmast bibliska proportioner, som när kejsar Augustus en tid före Kristi födelse kom med sitt påbud om att hela världen skulle skattskrivas. Det leder onekligen också tankarna till andra tider och andra samhällen än det svenska, till totalitära stater där personlig integritet är ett okänt begrepp.
De problem som gett upphov till kraven på folkräkning är i högsta grad reella. Tiotusentals människor uppehåller sig i Sverige utan tillstånd. Papperslösa. I ett skuggsamhälle som långsamt och obevekligt vuxit fram under årens lopp. En del är kriminella, men vanligare är att de utnyttjas av kriminella, är offer.
De flesta av skuggsamhällets invånare har goda skäl att förbli i det fördolda. De har inget intresse av att bli räknade. Och de som utnyttjar dem har ingen anledning att medverka till att de blir räknade. Varken den tidigare formen av folkräkning som byggde på blanketter eller dagens registerbaserade system kan i sig komma åt detta.
Kristdemokraterna föreställer sig ett batteri av åtgärder. Exempelvis samkörning av register. Om ett stort antal personer är skrivna på samma lägenhet kan det finnas anledning att göra en kontroll på plats.
Sverige är ett av de länder i världen som historiskt sett haft den bästa och tillförlitligaste folkbokföringen. Frågan är om det fortfarande gäller. Decennier av försummelser behöver hur som helst åtgärdas.
Gå till toppen