Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Coronaviruset kostar på.

En patient i Kina behandlas för en svår coronavirusinfektion.
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
På måndagen pulvriserades nära 4 000 miljarder kronor på börserna i Kina på grund av Coronaviruset. Produktionen av allehanda varor kommer att sinkas under en oviss tid. Vidare beslutade Hongkong att stänga ytterligare gränsövergångar till Fastlandskina. G7-länderna hade ett extrainsatt telefonsammanträde och WHO arbetade för att minska spridningen av falska uppgifter via Google, Facebook och andra plattformar.
Gott att kraftfulla åtgärder till slut har satts in. Coronaviruset ska tas på allvar. Det kan bli en pandemi och eftersom det är lika smittsamt som influensa kommer då många att drabbas, inte minst i länder med en undermålig sjukvård. Dessutom saknas vaccin och effektiva läkemedel mot denna virusinfektion. Ett stort antal människor – även friska, medelålders personer – kan dö.
En av de största utmaningarna just nu är dock bristen på tillförlitlig information. Kina är en auktoritär diktatur som med alla medel söker ett ”perfekt” och stabilt samhälle. Kommunistpartiet ser till att nätet censureras effektivt, så även om coronaepidemin. Sjukvårdspersonal i Wuhan är förbjudna att berätta om läget.
Åtta läkare som redan kring nyår varnade för en ny sars-liknande sjukdom hos sina patienter arresterades då. Förvisso har polisen i efterhand fått bannor av Peking, men handlar det inte mer om att hitta syndabockar i en nu ytterligt pressad situation?
Epidemiologer och andra experter arbetar på högvarv med att kartlägga coronavirusets framfart, men det är svårt att fastslå hur många som är smittade. I många länder, inte mist i Afrika, saknas diagnosverktyg. Tanken på att farsoten sprider sig där eller i folktäta Indien är fasansfull.
Att Folkhälsoinstitutet och WHO försöker undvika panik är förståeligt. Att de bringar fram korrekt kunskap är också lovvärt. Samtidigt är det viktigt att de inte tar för mycket politisk hänsyn och därmed blir alltför försiktiga. Även tuffa besked måste fram.
Gå till toppen