Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Ropen skalla, trygga rum åt alla.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Ska universitetet vara en plats där studenterna utmanas intellektuellt, möter en mångfald av åsikter och perspektiv, rentav får sin egen världsbild ifrågasatt?
Eller ska högre studier ske i ett tryggt rum där ingen behöver uppleva de känslor av olust och osäkerhet som kan uppstå när egna sanningar skärskådas och kritiseras?
Medan högtidstalen fortfarande lutar åt det förra tycks verkligheten alltmer anpassas i den senare riktningen. Det som enskilda studenter kan uppleva som obekvämt och rent av obehagligt blir problematiskt, en studiemiljö där studenternas självbild och sinnesro inte rubbas blir idealet.
Vid psykologutbildningen i Lund har en ansvarig lärare för ett av kursmomenten lyfts bort efter studentkritik. Momentet kallas Externatet och ingår i ett kursavsnitt under utbildningens sjunde termin. I Externatet samlas eleverna utanför universitetet under två dagar. Syftet är att undersöka studentgruppens egna normer, kultur och förhållande till ledarskap.
"Jag blev förlöjligad, förnedrad, förminskad, det kändes som om allt var tillåtet, det fanns inga skydd, det fanns inga garantier för att vi skulle ha en trygg lärandemiljö", säger en av studenterna till Sveriges Radio P4 Malmöhus, som var först att rapportera om kritiken mot Externatet.
"Perspektiven som lades fram var sexistiska och homofoba och jag reagerade fysiskt på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt", säger en annan deltagare till studenttidningen Lundagård. Studenten uppger också att hon efter Externatet drabbades av panikångestattacker under flera månader.
Externatet har helt uppenbart både belackare och försvarare. De teorier som ligger till grund för utbildningsavsnittet är omstridda. Förlegade, hävdar kritiker. Men av genomgången i Lundagård framgår att kursen är en av dem som studenterna uppskattar mest. I kursutvärderingen vårterminen 2017 svarade 17 av 18 studenter att kursen bidragit ”mycket” eller ”väldigt mycket” till deras lärande eller utveckling som blivande psykologer.
Johan Grant, läraren som efter åtta år nu fråntagits ansvaret för Externatet, har anmält sig själv till psykologiska institutionens prefekt, som är hans närmaste chef och personalansvarig, för att få till stånd en formell utredning om det inträffade. Han har även anmält studierektorn och prefekten till dekanen vid samhällsvetenskapliga fakulteten för kränkande särbehandling.
"Man har dömt mig utan att kolla upp hur det egentligen är", säger Grant till Sydsvenskan.
Studenter på universitet är i lagens mening vuxna individer, myndiga, med rösträtt. Som blivande psykologer förväntas de en dag kunna stötta människor i kris, ge dem hjälp att hantera motgångar, mer eller mindre allvarliga livskriser, konflikter i arbets- och privatliv, som alla människor förr eller senare stöter på. Hur ska de kunna förberedas för detta i trygga rum där de aldrig själva behöver känna sig ifrågasatta, kritiserade eller – Gud förbjude – kränkta?
Men kanske är det något helt annat som ligger till grund för kritiken mot Externatet.
"På psykologprogrammet ska man helst vara tredje vågens feminist och vänsterpartist", säger en tidigare student till Lundagård.
En annan student, som går sista terminen på psykologprogrammet, beskriver det som att en liten grupp elever agerar moralväktare, fördömer och verbalt angriper studenter och lärare som de inte håller med.
"Det finns många som är kristna, höger, liberala eller konservativa på programmet men som inte vågar säga det. De struntar i att delta i diskussioner, för de orkar inte med hatet", säger han.
Förövare som utmålar sig själva som offer som ett vapen i en maktutövning med ideologiska förtecken?
Det låter onekligen som ett intressant psykologiskt fenomen.
Gå till toppen