Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efterlyses: Privat byggare av trygghetsboende

Kommunen går nu ut aktivt och söker efter en privat entreprenör som vill bygga trygghetsboende i Bjuv. När det gäller hyresnivåer ställs inga specifika krav.

Kvarteret Ulven i centrala Bjuv är den tänkta platsen för trygghetsboendet.Bild: Birgitta Johansson
– Hyresnivåer vet jag inte om vi kommer att peta i, den risken får de privata står för. Vi ska inte blockförhyra något, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD).
För att komma ifråga ska byggaren ha beviljats statsbidrag för bostäder för äldre personer. Ett av villkoren för stöd är att aktören förbinder sig att huset ska fungera som trygghetsboende i minst åtta år. Detaljplanen bestämmer ramen för husets höjd till max 17 meter. Tanken är att trygghetsboendet ska ha runt 34 lägenheter.
Beslutet om att trygghetsboendet ska byggas i privat regi togs i slutet av 2019. Sverigedemokrater och Moderaterna vill ha den lösningen och med en rösts övervikt gick den igenom i fullmäktige. Den tidigare styrande minoriteten ville att Bjuvsbostäder skulle bygga enligt en av allmännyttans typmodeller.
Nu har det nya politiska styret tillträtt och kommunen går ut med en förfrågan till privata aktörer om att bygga trygghetsboende.
De förslag som kommer in utvärderas av kommunen. Innan byggandet kan starta måste fullmäktige ta beslut om överlåtelse av marken och byggaren få bygglov.
Enligt Mikael Henrysson har en del entreprenörer redan hört av sig.
– Vi har 4-5 intressenter.
Gå till toppen