Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Polens regering angriper domare. Ett fall för EU.

Demonstrationer mot det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisas (PiS) hårdnande grepp om samhället.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Att domare från 20 europeiska länder reste till Warszawa för att stötta sina polska kolleger i en gatudemonstration i januari är ovärderligt.
Rättsskiparna är fotsoldater för demokratin – den förutsätter en välfungerande rättsstat. De är också EU:s viktigaste funktionärer. Unionen saknar nämligen såväl en försvarsmakt som en stor gemensam budget – den motsvarar mindre än 1 procent av EU-ländernas BNP. Men EU har kraftfulla regelverk och EU-domstolen.
Demokratin i Europa vilar således på att både nationell och EU-lagstiftning upprätthålls. Därför är regimernas attacker på självständiga jurister och fria domstolar i Polen och Ungern så allvarliga. Och en angelägenhet inte bara för befolkningarna i dessa båda länder, utan även för EU och för oss som bor i andra medlemsstater.
Efter Murens fall 1989 och demokratins segertåg genom Öst- och Centraleuropa har vindarna vänt. I Ungern har premiärminister Viktor Orbán lyckats etablera en auktoritär och kleptokratisk stat. Han är en uttalad EU-kritiker och fiende till det öppna samhället. Bryssel har tyvärr inte haft förmågan att stävja det olycksaliga förloppet i Ungern.
Men ännu mer oroväckande är att den högernationalistiska ministären i Polen har undergrävt och hotat fria medier och domstolar sedan den tog makten 2015. Maktutövandet sker med fula medel, och reklamkampanjer och tv-program i statsmedier används för att förtala domare generellt.
Polen är ett stort och inflytelserikt land i Europa som inte kan negligeras av sina grannar. Kommissionen har tacknämligt kritiserat den polska statsledningen när den gett sig på alltifrån landets högsta domstol till enskilda domare. EU-domstolen har slagit fast att införandet av olika pensionsåldrar för män och kvinnor inom rättsväsendet strider mot EU-rätten.
Det har varit många turer och den senaste given är att det polska parlamentet röstat igenom en lag som innebär att staten kan bestraffa domare som kritiserar regeringens rättspolitik eller implementerar det EU-domstolen beslutat. EU-kommissionen, oppositionen, intellektuella och ledamöter i högsta domstolen riktar hård kritik mot hur Polens regering aktivt undergräver rättsstaten.
Samma dag som lagen godkändes sammanträdde 60 domare i Högsta domstolen i Polen. De beslutade att 350 domare runtom i landet har utsetts på ett regelvidrigt (läs politiskt) vis och därför saknar behörighet. Rättsinstanser som är lojala med regeringspartiet Lag och rättvisa vägrar att acceptera utslaget. Läget är låst. En konfrontation är oundviklig.
Polen är den största mottagaren av EU:s regionalpolitiska fonder. Unionen skulle kunna dra in bidrag för att sätta press på den polska regeringen. Lag och rättvisa måste leva upp till sitt eget namn.
EU-medlemskap fordrar respekt för rättsstaten. Det finns en gräns som Polen och Ungern inte får passera. Ytterst kan de inte vara kvar i EU om de aktivt monterar ner rättsstaten. Unionen måste försvara sitt fundament.
Gå till toppen