Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Polisinsats som bör granskas.

Några av de 200 poliser som deltog i förra veckans insats, här på Ramels väg i Rosengård i tisdags.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Polisens massiva insats förra veckan i tre bostadsområden i Malmö, där 729 fastigheter genomsöktes och cirka 2 000 fordon kontrollerades, ifrågasätts av kriminologen Janne Flyghed.
"Jag misstänker att ett stort antal personer bara kom med i ett stort svep. Det vore jätteintressant om JO (Justitieombudsmannen) granskar vad polisen haft för rättslig grund", säger Flyghed till Sydsvenskan.
Flygheds farhågor är – med tanke på de siffror polisen redovisade – begripliga
Särskilt om samma siffror sätts i relation till resultatet:
39 beslagtagna vapen (okänt vilken typ), 1 kilo sprängdeg, nio narkotikabeslag (av vad och hur mycket framgår inte), en "större mängd" ammunition, 67 200 kronor i kontanter, 41 polisanmälningar (oklart för vad), tre fordon utmätta och tolv personer frihetsberövade (även där oklart för vad).
Det kan se ut som om polisen kastat ut ett väldigt stort nät för en relativt mager fångst.
Nu hör det förstås till saken att när 729 fastigheter genomsöktes så innebar det i praktiken att polisen letade igenom allmänna utrymmen som trapphus och källare.
Däremot fattades under operationen tjugo beslut, med stöd i rättegångsbalken, om husrannsakan i bostad, fem i övriga låsta utrymmen och sju i bil, uppger biträdande operationsledaren Erik Åberg för tidningen. Dessutom ska ett stort men ännu så länge okänt antal husrannsakningar i fordon, samt kroppsvisitationer, ha genomförts med stöd av polislagen.
Då framstår insatsen inte längre som så urskillningslös – och träffsäkerheten när det gäller beslag och frihetsberövanden som betydligt större.
Men visst, en JO-granskning skulle vara intressant. Detta beskrivs som den största polisinsatsen i sitt slag i Sverige. Och det står Flyghed fritt att göra en anmälan. Den möjligheten har alla.
Gå till toppen