Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rött ljus för vårdval inom bup – regionstyret lägger ner försöken

Det finns ingen politisk majoritet för att införa vårdval inom den skånska barn- och ungdomspsykiatrin. Sverigedemokraterna väljer att säga nej och därmed är saken klar – det blir ett bakslag för det borgerliga regionstyret igen.

– Vi får släppa tanken på vårdval ett tag. Detta hade utretts i ett år och det tar kraft och energi från tjänstemännen i Region Skåne. Nu får vi försöka hitta andra sätt att minska vårdköerna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.
– Jag hade stor tilltro till att vårdval inom bup skulle kunna minska vårdköerna, och därför är det väldigt tråkigt att SD inte ens vill återremittera ärendet.
Det borgerliga regionstyrets förslag var att öppna för privata vårdgivare inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men protesterna från den egna verksamheterna har varit kraftiga.Bild: Britt-Mari Olsson
Carl Johan Sonesson är märkbart besviken över att för tredje gången fått backa på ett förslag om ökade privata inslag i vården.
I höstas sade SD nej till att upphandla palliativ vård i Malmö och Trelleborg. Förslaget om vårdval inom öron-näsa-hals drog alliansstyret själva tillbaka, när den egna utredningen gjort tummen ner.
SD:s gruppledare Niclas Nilsson håller inte alls med om att hans parti har några ideologiska skäl att säga nej till vårdval inom bup.
– Vi stödjer inte ett vårdval, eftersom vi anser att nackdelarna överväger fördelarna med förslaget, säger han.
Det borgerliga förslaget om att släppa in privata vårdgivare inom den öppna barn- och ungdomspsykiatrin var uppskjutet till den 6 februari.
På ett möte under tisdagen bestämde sig SD-gruppen, som har en vågmästarställning i Region Skåne, för att säga nej. På mötet fick SD-politikerna dragningar av en av överläkarna inom psykiatrin och även en patientförening.
Personalen inom Region Skånes egen barn- och ungdomspsykiatri har protesterat mot vårdvalsplanerna. SD-gruppen delar farhågorna för att det blir svårt att hålla jourbemanningen, att utbildningsmöjligheterna försvagas och att de svårast sjuka patienterna kan bli lidande om vårdval införs.
Köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne är långa. Det har varit skälet till att det borgerliga styret velat öppna för flera privata mottagningar.
– Alliansens vallöfte var att korta vårdköerna, men för vilka patienter? Vårt yrkande är istället att Region Skåne ska upphandla fler utredningar av neuropsykiatriska diagnoser, säger Niclas Nilsson (SD).
Carl Johan Sonesson tycker att SD också borde ha lyssnat på föräldrar till barn med just neuropsykiatriska funktionshinder (NPF).
– De vittnar om att deras barn får vänta länge i köer och det bör också tas på allvar.
– Jag trodde att SD närmat sig en mer borgerlig syn på att ha både privat och offentlig vård. På riksplan har de ju öppnat för mer marknadslösningar. Men här verkar SD fortfarande ha mer ideologiskt gemensamt med S, V och MP här, säger Carl Johan Sonesson.
Gå till toppen