Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snåriga regler för nålstickande verksamhet

Mannen dog kort efter besöket hos en akupunktör. Men Jönköpings tingsrätt friar kvinnan som utfört behandlingen. Ändå sätter domen fokus på frågan om ansvar vid behandling med nålar. – Man är väldigt utsatt i sådana här lägen, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

"Man är väldigt utsatt när man går till en akupunktör. Kontrollera alltid utbildningen hos den person du går till", uppmanar Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.Bild: M. Spencer Green
En kvinna i 50-årsåldern, som åtalats för vållande till annans död efter en akupunkturbehandling, frikänns av Jönköpings tingsrätt. Men vad är det egentligen som gäller vid behandling hos en akupunktör?
Det finns i huvudsak tre grupper av utförare och ditt skydd som brukare skiljer sig markant beroende på vem du väljer att gå till.
Det finns legitimerad vårdpersonal som har kortare eller längre utbildning i akupunktur. Det är dock inte samma sak som att de är legitimerade akupunktörer.
”Om det är hälso- och sjukvårdspersonal inom vården som utövar akupunktur tillämpas patientsäkerhetslagstiftningen”, skriver socialminister Lena Hellengren i ett mejl till TT.
Då kan felbehandlingar anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och patientsäkerhetslagen gäller.
”Men om behandlingen ges utanför sjukvården och av någon som inte är hälso- och sjukvårdspersonal omfattas den av reglerna om yrkesmässig hygienisk verksamhet, en del av miljöbalken”, skriver ministern.
Av dessa akupunktörer är många anslutna till exempel till Svenska akupunkturförbundet. Då ställer förbundet krav på bland annat patientskadeförsäkring. Det ger en större trygghet.
– Det finns också vissa regler för alla som håller på med ”stickande verksamhet”, säger Hanna Angerud, ordförande Svenska akupunkturförbundet.
Sedan finns det en tredje grupp som kan betecknas för frilansare. I det extrema fallet någon som köpet en ask nålar och startat verksamhet. Andra kan ha en gedigen utbildning men är ändå helt oberoende.
För alla har kommunerna ansvar för att utöva tillsynen. Men för frilansarna finns inga garantier vad gäller själva behandlingen och det kan vara svårt att få ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli en rättstvist.
– Alltid när du ska utföra något ingrepp på din kropp, kontrollera utbildningen på den person du går till. Och lita inte på vad personen säger, utan kontrollera uppgifterna, rekommenderar konsumentrådgivaren Louise Ek.
Fakta

Akupunktur

• Akupunkturen utvecklades i Kina för drygt 3 000 år sedan.

• Tunna nålar sticks in i så kallade akupunkturpunkter, ofta i muskulaturen. Punkterna ligger längs ett osynligt system av banor eller meridianer som anses förbinda kroppens inre med dess yttre.

• Många svenska akupunktörer har övergivit tanken på att energiflöden påverkas. I stället hänvisar de till mer biomedicinska förklaringar som direkt nervpåverkan med smärtblockering eller lokal hormonfrisättning (endorfiner).

• Sedan 1984 får svensk legitimerad sjukvårdspersonal ge behandling med akupunktur.

• Akupunkturen används främst vid behandling av smärta och är utbredd bland annat vid kronisk ryggvärk, migrän, käkledsbesvär, tennisarmbåge och smärta till följd av foglossning och förlossning.

• Regeringen har tillsatt utredningen "Komplementär och alternativ medicin och vård (KAM)" (SOU 2019:15) där remissrundan gick ut i oktober och förslagen nu bearbetas inom Socialdepartementet. Den innefattar också frågan om akupunktur. Men vad den leder till är ännu inte klart. "Det är för tidigt att uttala sig om. Men KAM-utredningens syfte var delvis just att utreda vem som får utföra vad inom alternativmedicinen", skriver Lena Hellengren i ett mejl till TT.

Källa: Svenska medicinska akupunktursällskapet och Komplementär och alternativ medicin och vård SOU 2019:15

Gå till toppen