Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn som kommer hem från Kina kan gå till skolan direkt

Skånska förskolebarn och skolelever kan gå direkt tillbaka till skolan efter en Kinaresa. De flesta skolor följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. ”Hittills har det rapporterats väldigt lite smitta hos barn” säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I Lund har alla föräldrar till elever och förskolebarn i kommunal regi fått information om coronaviruset. Kommunen följer Folkhälsoinstitutets riktlinjer. Både barn och vuxna som rest i Kina kan leva som vanligt tills de eventuellt får symptom: feber, hosta eller allmän sjukdomskänsla. Först då ska de ringa 1177 och få råd.
Även andra kommuner följer Folkhälsomyndighetens råd, men de flesta har valt att inte skicka ut information till föräldrar. Helsingborg stad använder elevhälsans personal för att nå ut till skolor.
Så här skriver Malmö stad i ett mejl till Sydsvenskan: ”Information till allmänhet sköts idag på ett bra sätt via de ansvariga aktörerna (Folkhälsomyndigheten, regionerna och Smittskydd). Krisinformation.se har även en samlad information. Malmö stad anser därför inte i nuläget att vi också behöver informera om hur personer som har varit i Kina ska agera.”
Svedala kommun har inga egna riktlinjer om att elever bör stanna hemma efter en Kinaresa. Men de är ändå mer försiktiga än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Så här skriver kommunen i mejl till Sydsvenskan: ”Vi förutsätter att föräldrar som vistats på platser som kan ha smittat deras barn, låter undersöka dem.”
För Svedalas medarbetare i skolan är försiktigheten ännu större: ”Om en medarbetare inom utbildning återkommer från en resa till Kina, ska medarbetaren uppsöka läkare för att bli testad. Även om testet visar negativt första gången, kommer medarbetaren att vara ledig med lön under fjorton dagar. Under den perioden testas medarbetaren igen, och om testet visar negativt kan medarbetaren återgå till arbetet.”
Oroliga föräldrar har hört av sig till Sydsvenskan och ifrågasatt varför kommuner är mindre försiktig med barn än vad till exempel Tetra Pak är med sina anställda. Tetra Pak är ett av flera företag som låter anställda stanna hemma 14 dagar efter resa i Kina. Internationella Engelska skolan i Lund har samma princip för sina elever.
Sydsvenskan ringde till Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Varför tycker ni att det är okej att barn återgår till skola eller förskola direkt efter en Kinaresa?
– Vi har inte sett internationellt att det skulle rapporteras något särskilt runt barn och smittspridning. Vi följer läget och det kan ändras, men för tillfället finns det inga sådana riktlinjer.
Men barn har ju mycket svårare att hålla hygienen, och att direkt säga till om de känner sig sjuka?
– Visst kan barn vara en del av smittspridning runt infektioner, men vi har inte bedömt det vara motiverat att göra någon skillnad med barnhantering med den information vi har nu.
Företag och privatskolor låter anställda och elever stanna hemma i 14 dagar efter en Kinaresa.
– Det finns inga konkreta skäl till varför man skulle vara så hård. Det finns inga rapporter från andra länder om att det ska ha varit utbrott på förskolor eller liknande. Man har inte sett att barn varit inkluderade i det här utbrottet i någon omfattning.
Är barn inte utsatta för coronaviruset?
– Hittills har det rapporterats väldigt lite smitta hos barn. Om det är för att de inte har provtagits är lite oklart, men de som blivit allvarligt sjuka har alla varit vuxna eller äldre. Det kan vara något enstaka fall som kommit nu, men stora majoriteten har varit så.
Hur snabbt uppdaterar ni rekommendationerna?
– Vi är på det här dygnet runt och håller koll på vad som händer runt om i världen.
Fakta

Fler kommuner som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Helsingborg

Höganäs

Kävlinge

Lomma

Malmö

Staffanstorp

Svedala

Vellinge

Ängelholm

Gå till toppen