Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Håll staten borta från spellistan.

Iron Maiden i Oslo.Bild: Heiko Junge / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Djävulsmusiken var min. Pulsen steg några skälvande sekunder innan knastret från en ny vinylskiva förbyttes i avgrundsvrål. Mellan ljudväggarna öppnade sig en mental smedja där det var enklare att bearbeta känslor. Men enligt många vuxna på 1980-talet var min dåtida musiksmak förkastlig.
Iron Maiden, Mötley Crüe. Och naturligtvis W.A.S.P. – bandet som fick SVT:s debattprogramledare Siewert Öholm att gå till storms mot hela genren. Våldsförhärligande texter, blodiga scenshower, uttalad satanism. Vad skulle det bli av dessa unga som lyssnade på hårdrock?
Idag kan det konstateras att de blivit som folk är mest. Hårdrock skrämmer inte längre. Nu är det gangsterrap som är farlig.
Riksdagsledamoten Gustaf Lantz (S) argumenterade i SVT:s Veckans brott på tisdagen för att gangsterrap ska förbjudas på offentligt finansierade fritidsgårdar. Skattepengar ska inte bidra till att sprida musikens ofta våldsbejakande och sexistiska budskap, menar han.
Sådana budskap kan förstås kännas särskilt olustiga mot bakgrund av vågen av grov kriminalitet. I synnerhet som flera kända rappare är misstänkta eller dömda för olika brott. Men dessa artister får knappast mindre stjärnstatus om staten agerar kulturpolis och börjar lägga sig i vad de unga får höra på gården.
Öholms varningar i tv för W.A.S.P. bidrog till att göra bandet större i Sverige än i många andra länder. På liknande vis har det under flera generationer framgått att unga inte tycker mindre om musik för att den stämplas som fel och farlig. Fördömanden får bara motsatt effekt.
Därför är det inte olämpligt med gangsterrap på fritidsgården. Tvärtom. Var är det lämpligare att unga tar del av våldsbejakande och sexistiska budskap än i en trygg miljö där vuxna förebilder står för något helt annat?
Gå till toppen