Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helena Duplantis: ”Måste köpa nya stavar”

Armand Duplantis satte svenskt rekord och var nära på världsrekordhöjden 6,17 i säsongsdebuten inomhus. Det var inget som överraskade mamma Helena.
– Han är snabbare och starkare i år och hoppade med den styvaste staven någonsin, säger hon till Radiosporten.

Armand Duplantis med sin mamma Helena. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Det var på inomhusgalan i Düsseldorf som Duplantis slog till med sitt livs första sexmetershopp inomhus. Han vann tävlingen på den nya svenska rekordhöjden. 20-åringen har även utomhusrekordet på 6,05 som han satte i EM 2018.
Det som imponerade mest var ändå hans försök på världsrekordhöjden 6,17 då han i sitt andra försök var högt över, men sedan touchade ribban lätt.
Att han har utvecklats till i år sade han själv i samband med Idrottsgalan för några veckor sedan.
– Jag har aldrig känt mig så här bra, sade han då.
Mamma Helena Duplantis, som är ”Mondos” tränare tillsammans med pappa Greg, berättar att ansatsen i Düsseldorf var hans snabbaste någonsin.
– Förra året var första gången som han hoppade med längre ansats. Nu börjar han vänja sig vid det, plus att han är starkare och kan utnyttja hastigheten mer i år, säger hon.
– Han är också fysiskt starkare. Han är så ung och tidigare har det varit svårt att utvecklas fysiskt när han fortfarande växte. Nu växer han inget mer, utan nu börjar kroppen mogna till.
Hon säger att den stav som han hoppade med i Düsseldorf var den styvaste som han någonsin testat att hoppa med.
– Så nu måste vi nog köpa fler, större, säger Helena Duplantis.
Fransmannen Renaud Lavillenie har det nuvarande världsrekordet på 6,16 meter, satt inomhus i februari 2014. Svenska rekord noteras fortfarande separat för inomhus- respektive utomhusrekord.
Gå till toppen