Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns risk att det händer igen”

Rasism i alla de former har upptagit tankarna hos Svalöfs Gymnasiums fyra elever på samhällsvetenskapliga programmet senaste tiden.

Abdirahman Idris, 19, Svalöv, Victoria Eddebrant, 17, Eslöv, Nathalie Kristersson, 17, Svalöv och Emma Malmberg, 17, Svalöv, har lärt sig mycket när de skapade en utställning om rasism på Svalöfs gymnasiums mediatek.Bild: LILL ERIKSSON
Tidningen följde med på deras guidade tur genom en egenproducerad utställning om rasism i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari.
– Vi har lagt mycket tid på vår film om apartheid i Sydafrika, den ger variation och fångar besökaren mer än vad planscher gör, säger Nathalie Kristersson.
– Vi förklarar begrepp, berättar om till exempel olika folkmord och har gjort egna undersökningar, säger Victoria Eddebrant och visar runt mellan de bild- och faktaspäckade väggarna.
Klasskompisen Abdirahman Idris har undersökt rasism inom klubbfotbollen.
Vad kom du fram till?
– Att det finns mer fördomar ju högre nivå du spelar på, på grund av mer allvar, känslor och konkurrens, berättar han.
Abdirahman spelar själv i Teckomatorps juniorlag i division två.
– Själv har jag inte märkt något, jag har inte spelat så länge. Men jag har hört vänner i olika klubbar som berättat att de blir kallade rasistiska glåpord, eller får hatiska blickar.
De andra har undersökt diskriminerande situationer på skolan. Majoriteten av eleverna svarade att de inte blivit utsatta för rasism. När det förekommer är det från andra elever på skolan.
– Jag intervjuade tre elever med icke-svenskt ursprung och de hade sett och varit med om rasism själva. De anser att det inte finns någon direkt lösning, utan att det är allas ansvar att acceptera och respektera varandra, säger klasskamraten Emma Malmberg.
Samhällseleverna har arbetat med projektet sedan i höstas och tycker det har varit ett mycket intressant ämne och kul att arbeta i grupp.
– Det har gått både upp och ned, positivt att lära sig kompromissa, men det kan krocka också, alla upplever olika. Och viss press också, vi ville få det bra, eftersom hela skolan ska se utställningen, fortsätter Emma.
Vad är det viktigaste du lärt dig?
– Jag visste absolut inte allt detta innan, om till exempel folkmord och propagandametoder, säger Emma.
– Och att det finns olika typer av rasism, både strukturell, som lagar och fördomar, och systematisk, när planerat och medvetet, som till exempel apartheid, fortsätter Victoria.
Kan något liknande förintelsen hända igen?
– Fördomarna finns kvar än idag och rasism förekommer, så det finns risk att det händer igen, när man ser på människor som grupp istället för individer, säger Nathalie Kristersson.
– Just det systemet kanske inte förekommer längre, men folkmord kommer alltid att finnas tror jag tyvärr, säger Victoria.
– Jag tror man skulle kunna gå emot om man ville, men se på folkmordet i Rwanda, ingen gjorde något åt det. Man kan inte lita på världen, fortsätter Abdirahman.
Mycket händer också i det fördolda, hemliga planer är svåra att göra något åt.
– Man kan hålla saker hemliga nu också, Kinas koncentrationsläger hör man inte mycket om. Ett land kan bestämma vad det vill rapportera och medier har stor makt när de gör sitt urval, alla har sina intressen, vinner man inget på det så agerar man inte tyvärr, säger Abdirahman.
– Samtidigt kan det avslöjas och spridas snabbare idag, tack vare sociala medier, tror Emma.
Nu har klassen sökt stipendier för att tillsammans med eleverna på naturvetenskapliga programmet resa till Auschwitz, det största av forna Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger, och lära sig mer.
Nathalie berättar om hur svårt det är att försöka förstå allt, som man inte själv upplevt. Läsa mycket och skolarbete som detta, har gett viss förståelse och gör att nya generationer inte glömmer, menar hon.
Lill Eriksson
Gå till toppen