Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Örkelljunga vill sluta köpa platser – gamla erbjuds att flytta

Det finns lediga platser på Örkelljungas egna särskilda boenden, samtidigt som kommunen köper platser på privata Solhaga i Skånes Fagerhult.

Socialnämnden bestämde i veckan att personer som bor på Solhagas särskilda boende ska få ett erbjudande om att flytta in på Södergården eller Tallgården istället, när vakanser uppstår där.
– Men vill man absolut inte, så kommer ingen att tvinga någon att flytta därifrån, säger socialnämndens ordförande Annika Jönsson (M).
Bakgrunden är att kommunen förra året köpte platser i Skånes Fagerhult för 4,3 miljoner kronor, samtidigt som det inte finns någon direkt kö till de egna boendena.
Annika Jönsson tror att det nu främst är ortsbor som har plats på Solhaga.
– Det var när kommunens äldreboende lades ner i Skånes Fagerhult som man fick möjlighet att flytta in där, och så har det levt kvar. Men det finns också de som ansökt om att få bo i Örkelljunga.
Att kommunen har tomma platser på sina boenden ser förvaltningen som ett problem. Det var därför på deras initiativ som förslaget kom. Och Annika Jönsson håller med.
– Det tycker jag att man ska göra när vi har ett eget särskilt boende med tomma platser och vi kan ge samma vård och samma tillsyn.
Det finns enligt henne alltid möjlighet att ansöka om plats på annan ort och i andra kommuner än den man bor på hemkommunens bekostnad, till exempel för att man vill vara komma närmare anhöriga.
– Man kan ansöka, sedan är det upp till arbetsutskottet att säga ja eller nej. Och hittills har vi alltid sagt ja till det, säger Annika Jönsson.
Gå till toppen