Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt majoritet för minskad kommunstyrelse i Åstorp

Socialdemokraterna har föreslagit att kommunstyrelsen ska krympas från 13 ledamöter till elva. I arbetsutskottet blev det en majoritet för förslaget och så även i kommunstyrelsen. Men politikerna är långt ifrån eniga.

På kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen, 5 februari, var förslaget om att reducera antalet ledamöter till elva från dagens 13 uppe för diskussion. Och diskussion blev det.
Bakgrunden till förslaget är enligt styrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) att det blivit svårt med själva ärendeberedningen på grund av de två politiska vildar som idag tar plats i både kommunstyrelse och dess arbetsutskott.
Dessutom är det svårare att ersätta ledamöter som slutar på grund av det proportionella valsätt som gäller, menar Ronny Sandberg.
– Givetvis handlar detta om att få ihop en bemanning. Vi tycker att det blir en bättre fördelning om vi är elva, säger han.
Skulle antalet ledamöter minskas med två innebär det att Åstorpsalliansen och SD mister varsin ledamot i styrelsen.
När beslut skulle tas blev det en votering som slutade med sju röster för och sex emot. Motståndarna bestod av alliansen och de båda politiska vildarna.
– Vi förstod ganska snabbt att det skulle bli svårt för oss. Går de två blocken ihop har de majoritet, säger oppositionsrådet Roger Nielsen (M).
Alliansen hade istället ett annat förslag på hur problemet skulle lösas utan att minska antalet ledamöter.
– Då hade vi ett förslag att egentligen alla som sitter i kommunstyrelsen skulle avsäga sig sina platser och att vi helt enkelt väljer om. Då får man chans att ersätta de som har lämnat och SD kan få en representant i arbetsutskottet, säger Roger Nielsen.
Gå till toppen