Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Franssons B-prov positivt – missar OS

Som väntat gav även B-provet ett positivt resultat. Nu står det klart att det inte blir något OS för brottaren Jenny Fransson, 32. ”Alla typer av dopningsförseelser är oacceptabla”, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Jenny Fransson. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var i måndags som Dagens Nyheter avslöjade att Jenny Fransson, bronsmedaljör från OS i Rio 2016, fastnat i ett dopningstest som visat spår av den anabola steroiden metyltestosteron.
32-åringen förnekade att hon tagit den förbjudna substansen med vilje och misstänkte att hon blivit utsatt för sabotage.
– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, sade hon till DN.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) valde att tills vidare plocka bort Fransson från OS-truppen till spelen i Tokyo i sommar, detta i väntan på svar från att ett B-prov analyserats.
Testet genomfördes på fredagen i ett laboratorium, ackrediterat av den internationella antidopningsbyrån Wada, i Huddinge – och visade även det ett positivt resultat.
I och med detta står det helt klart att det inte blir något OS för Jenny Fransson. Detta meddelar SOK som samtidigt tillägger att hon plockas bort från stödprogrammet Topp och Talang.
”Jenny Fransson har i dag blivit permanent borttagen från den svenska OS-truppen för Tokyo 2020 och finns inte längre med i SOK:s stödprogram Topp och Talang”, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.
Reinebo fortsätter:
”Alla typer av dopningsförseelser är oacceptabla, det är alltid den aktives eget fulla ansvar att inte bryta mot någon dopingregel”.
”Oavsett om en aktiv med uppsåt eller av oaktsamhet fått i sig en förbjuden substans så är det en mycket allvarlig förseelse och i högsta grad klandervärd. Om en dopningsförseelse är bekräftad kan en aktiv inte kvarstå i Topp och Talang-programmet enligt SOK:s policy”, säger Peter Reinebo.
Hur lång avstängning som väntar Jenny Fransson är i dagsläget oklart, hennes ärende utreds av Dopingkommissionen, men huvudpersonen har själv uttryckt att ett positivt B-prov sannolikt innebär slutet på hennes karriär.
– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, sade Fransson till DN i måndags.
Jenny Fransson, som började brottas redan i sexårsåldern, är känd för att underkasta sig hård träning och tränar 8–11 pass i veckan. Hon är bosatt i Helsingborg, men tävlar för Gällivare SK.
Fakta

Metyltestosteron

Det är ett syntetiskt framställt testosteron, ett manligt könshormon och anabol steroid. Det används bland annat för behandling av män som har låga testosteronnivåer och kvinnor som har bröstcancer.

Metyltestosteron tillhör inte de mest frekvent förekommande dopningsmedlen, om man ser på dem som testats positivt. Sverige hade ett fall 2018 och enligt den internationella antidopningsorganisationen Wadas statistik var det elva fall över hela världen 2017, en procent av dopningsfallen inom området anabola steroider.

Fakta

Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad (32 år).

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

Gå till toppen