Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Mamman: De kallade min son för smittspridare

Efter utbrottet av coronaviruset vittnar personer med asiatiskt utseende om att de utsätts för påhopp och kränkningar. I södra Sverige hamnade en 13-årig pojke i bråk på sin skola efter att ha kallats ”virus” och ”smittspridare”.

Text

"Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här", säger pojkens mamma, som vill vara anonym.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Pojkens mamma berättar att hennes son, som har kinesiskt påbrå, blev slagen och i flera dagar före bråket hade blivit retad.

– Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här, säger pojkens mamma, som vill vara anonym.

Hon berättar att även om sonen är tillbaka i skolan är han orolig.

– Det är inte bara fysisk smärta efter att han har blivit slagen, det är också känslomässigt jobbigt. Som tur är har han fina vänner som stöttar honom.

Hon berättar att hon själv också drabbats av folks fördomar.

– Jag är från Kina. Känslan av att folk tror att jag kan bära på viruset har gjort att jag inte går ut lika mycket. Jag har hört från flera kollegor, som också är kineser, att folk flyttar sig bort från dem när de åker kollektivt.

Annons

Annons

Familjen i södra Sverige är inte ensam om att drabbas. Kinesiska riksförbundet i Sverige säger till TT att ett 20-tal kineser hört av sig till dem de senaste veckorna för att berätta om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

– En kille berättade att folk rörde sig bort från honom när han åkte tunnelbana och några personer som var på bio hade fått höra att de var virus. Vi förstår rädslan och att det är en försvarsmekanism, men det är fortfarande smärtsamt för den som drabbas, säger John Hamben, talesperson för Kinesiska riksförbundet i Sverige.

Han tror att det finns ett stort mörkertal av folk som drabbats.

– Jag vill inte kalla de här händelserna för rasism, det känns mer som fördomar och kränkningar på grund av okunskap. Men om vi inte hejdar eller uppmärksammar människor på det här beteendet, så kan det bli ett rasistiskt tänkande, säger John Hamben.

Han önskar att föräldrar och skolor pratar mer med sina barn om viruset.

– Vi vill inte bli värderade efter ett virus. Jag tror till exempel inte att vi ser hela Afrika som ebola, bara för att smittan spridits där, så vi borde inte ses som corona, säger John Hamben.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått in en anmälan som liknar den typen av kränkningar som beskrivs av Kinesiska riksförbundet.

– Men vi kan inte heller söka på enskilda grupper, så vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att det inte finns fler, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

Annons

I DO-anmälan hade en person anmält en restaurang som meddelar att personer med kinesiskt ursprung inte är välkomna.

Även i andra länder har personer med asiatiskt ursprung vittnat om att de blir annorlunda bemötta efter det nya coronavirusets spridning. Som en motreaktion har asiater i Frankrike skapat hashtaggen JeNeSuisPasUnVirus (Jag är inte ett virus) på Twitter, rapporterar BBC. Där ses både vittnesmål från drabbade och fördömanden mot diskrimineringen.

Annons

Fakta

Sveriges kinesiska riksförbund

Sveriges kinesiska riksförbund, Ruihua Zonghui, är en ideell förening baserad i Sverige. Föreningens medlemmar består av kineser bosatta i Sverige, utlandskineser och kinesiska studenter, bland andra.

Syftet med förbundet är att försvara medlemmarnas intressen i Sverige, förmedla den traditionella kinesiska kulturen och främja utbyte mellan Sverige och Kina.

Föreningen är enligt sina stadgar religiöst och politiskt obunden.

Källa: Sveriges kinesiska riksförbund

Fakta

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som har brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Man tror att coronaviruset kommer från djur och sedan spridits till människor. Symptomen är feber, hosta och andra luftvägssymptom. Inkubationstiden för viruset är 2–14 dygn.

De flesta av patienterna som avlidit av coronaviruset hade en annan allvarlig underliggande sjukdom.

Coronaviruset verkar likna influensa både till symptom och spridning. Men medan en ganska stor del av befolkningen är immun mot influensa är ingen immun mot coronaviruset. Man vet ännu inte om de som varit sjuka och tillfrisknat blivit immuna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan