Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Min 91-åriga mamma som inte ens kan ringa tvingas nu betala för wifi

På flera platser i centrala Helsingborg erbjuder kommunen gratis wifi, exempelvis vid Rådhuset. Detta erbjuds inte på kommunens äldreboenden.Bild: Stefan Ed
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Min mamma som är 91 år bor på ett vårdboende i Helsingborg. Från den första februari i år tvingas hon att betala 150 kronor i månaden för en tjänst hon aldrig har beställt eller kommer att utnyttja, nämligen wifi. Enligt politikerna som har bestämt det här är det för att det ska vara rättvist och lika för alla. Min mamma har aldrig haft en dator eller en smartphone och hon kommer heller inte att skaffa någon. Idag klarar hon inte ens att handha sin vanliga mobiltelefon, en modell för äldre personer. Det finns definitivt ingen rättvisa i det här. Vem vill betala för en tjänst som man aldrig utnyttjar? Dessutom tvingas alla till att betala. Tvång är inte rättvisa.
På min mammas avdelning bor det 20 personer, alla med diagnosen lätt eller svår demens. Dessa personer tvingas tillsammans att betala 36 000 kronor per år för ett wifi som ingen av dem är kapabla att utnyttja. Jag skulle vilja säga att det här är ett brottsligt förfarande av Helsingborgs stad. Vart ska jag vända mig för att få rättvisa för alla? Är det meningen att vi medborgare (dock är jag själv inte medborgare i Helsingborg) ska behöva använda jurister för att de styrande ska förstå vilket ojämlikt samhälle de skapar genom den här typen av beslut?
På Helsingborgs stads hemsida finns inte ett enda protokoll som rör beslutet tillgängligt, varken beslutet i fullmäktige eller några handlingar som rör upphandlingen. Jag bor som sagt inte själv i Helsingborg och har därför svårt att gå till rådhuset för att begära ut dessa handlingar, men om någon eller några som läser det här har lust att göra det och sedan dela med sig av informationen som belyser beslutet och argumenten för att människor ska betala för något som de varken kan eller vill utnyttja, så vore jag tacksam om ni gör det.
Det skulle också vara trevligt om någon som känner sig delaktig i beslutet tar sig tid att svara samt också förklarar varför protokollen och handlingarna inte är tillgängliga. På exempelvis Örebro kommuns hemsida (en storleksmässigt likvärdig kommun som Helsingborg) finns alla protokoll från fullmäktige med mera tillgängliga.
Berka Nilsson
Örebro
Gå till toppen