Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippans bokhandel går mot strömmen

Bokhandelsbranschen är en spillra av sitt forna jag, men i Klippans centrum finns ett undantag. Lars Månsson lämnade kedjorna och tror mer på att hitta rätt lokalt.

Lasse Månsson studerade till mäklare, men började istället arbeta på Möllers klassiska bokhandel i Kristianstad. Det var något som kittlade. 1984 tog han över bokhandeln i Klippan.Bild: Niklas Gustavsson
Bok- och pappershandeln i Klippan ligger lite undangömd på en sidogata i centrum, men en lång rad skyltfönster avslöjar att den inte är obetydlig.
Där inne har ett varubud just anlänt med flera mindre kartonger som måste packas upp. En vanlig dag ägnar sig bokhandlare Lasse Månsson både åt kunder, inköp och uppackning av varor. Och så pratar han gärna böcker, förstås.
En snabb redogörelse för stil och intrig, kryddad med en personlig åsikt – utmaningen är att hitta boken som passar kundens smak, även om denne inte vet om det än.
Det var på 70-talet som Lars Månsson tog över Klippans bokhandel, med anor från 1874.Bild: Niklas Gustavsson
– De (kunderna) förväntar sig att vi ska kunna något. Det är ju lite därför man håller på. Och kanske är det det som kan rädda den fysiska bokhandeln framöver, säger Lasse Månsson med läsglasögonen som vanligt uppskjutna i pannan.
Just nu pågår kampanjavstämningar inför bokrean som stundar om några veckor.
– Vi förbereder oss, köper in en del objekt på nytt som vi tror på. Bokrean är inte som förr men fortfarande rätt väsentlig för oss, säger Lars Månsson.
Försäljning av böcker är en tuff bransch. Av de små kommunerna i Nordvästra Skåne är det bara Båstad, Höganäs och Klippan som fortfarande har en bokhandel kvar. I Örkelljunga fanns en liten bokhandel fram till strax före jul, men böcker är nu en mindre del av utbudet i butiken.
Efter att ha tillhört tre olika bokkedjor är Klippans bokhandel sin egen och jagar ofta titlar som passar den lokala publiken..Bild: Niklas Gustavsson
Lasse Månsson har varit med länge och upplevt både bokklubbarnas uppgång och fall och när bästsäljande böcker hamnade i närmaste mataffär. Med lagen om offentlig upphandling blev det svårt för kommunerna att handla kontorsmaterial lokalt, ofta en stor inkomst för bokhandlarna. Sedan kom internethandeln som spiken i kistan för många bokhandlare.
Nu när allt färre stadskärnor har en klassisk bokhandel, och även ytorna i köpcenter krymper, är det lätt att misströsta. Men Lars Månsson pekar på att det också finns motsatta trender.
Nej, Lars Månsson har inte läst alla böcker i sin bokhandel, men något av de flesta av författarna. ”De nya namnet, där begär vi ofta fram läsexemplar.”Bild: Niklas Gustavsson
– Jag läste nyligen att antalet fristående bokhandlar ökar i England. Det är lite kul, säger han.
Det är 1,5 år sedan bokhandeln lämnade JB-gruppen och innan dess var den knuten till Bokia och Ugglan. Men att tillhöra en kedja blev till slut för oflexibelt.
– Nu kan vi styra på titelnivå och jobbar med att ta fram det lite udda. Det är mer jobb förstås, man får jaga böcker för att hitta rätt. Men folk uppskattar det.
Ett exempel är en bok om den klassiska väverskan Märta Måås-Fjetterström från Båstad, en bok som egentligen bara såldes i samband med en utställning på Stockholms slott. I Klippans bokhandel går den att köpa över disk.
När Torsson gav ut sin bok härom året var det boksläpp i Klippan, likaså ligger böckerna om Klippan-popen.Bild: Niklas Gustavsson
– Man kan säga att vi fick skriva till kungs för att få hit den. Men nu har min förstfödde son som bor i Stockholm fått hämta två omgångar och snart blir det en tredje.
Lokalt utgivna böcker hamnar ofta i bokhandeln. Den senaste – Mats Petterssons bok ”På Klippans gator” med bilder från 50- och 60-talen – har redan hunnit sälja slut. ”Ålevangeliet” av Kvidingesonen Patrik Svensson, som överraskande skrällde internationellt, finns naturligtvis också i butiken.
– Det är sådant jag gillar, succéer som inte är beräknade, säger Lasse Månsson.
Numera har bokhandeln två anställda och omsätter omkring två miljoner kronor om året. Båda sönerna har kommit och gått i företaget, som ofta har minst en ungdom på anställningslistan. Vinstmarginalen är inte jättestor, men den finns ändå där.
– Annars hade man inte kunnat hålla på. Men passion är ett inslag när man väljer det här yrket. Alla bokhandlare är nog lite lustdrivna, säger han.
Gå till toppen