Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med trollen är hon tillbaka till leran

I mer än tio år var hon borta från keramiken. Nu har Lotta Länsberg hittat tillbaka till leran. Med sitt Kullabergstroll har hon skapat Naturums nya maskot och bergets beskyddare.

Lotta Länsberg växte upp i skuggan av Kullaberg. Nu är hon aktuell med Naturums nya maskot Kullabergstrollet.Bild: Tove Scherman
De står på rad i och torkar sina knubbiga kroppar, trollen i Lotta Länsbergs fönster ut mot vägen i Väsby. Skogarna på Kullahalvön har alltid fascinerat henne. Hon växte upp i skuggan av Kullaberg.
– Där finns en riktig trollskog, så nog finns det där ett snällt troll som vakar över det, säger hon.
Lotta är keramiker och hade i många år egen ateljé, först i villan i Nyhamnsläge och sedan på gården i Fjälastorp. Hon höll kvällskurser och var i sex år lärare på Kullagymnasiets keramiklinje.
– När jag var i tonåren började min mamma arbeta på Höganäs keramik. Hon tog med sig lera hem och jag började prova mig fram. Jag älskade leran, det var så lugnande att ha den i händerna.
På Höganäs keramik fanns också keramikern Gunnar Andersson som höll kurser om kvällarna. Han fick Lotta att hoppa på, trots sin låga ålder.
– Jag tog moppen från Nyhamnsläge. Han lärde mig skulptera men framför allt hur jag skulle göra formar. Gunnar har varit en stor inspiratör.
När de två barnen var små bestämde hon sig för att satsa på keramiken och utbildade sig i Helsingborg.
– Min man stöttade, jag höll kurser och hade min egen ateljé på gården dit vi flyttade. Jag gjorde precis det jag ville, men blev knappast rik på pengar, skrattar hon.
Vid köksbordet formar hon en av sina keramikhästar. Träd, hästar och troll har varit följeslagare genom åren.
– Som barn var jag beredd att cykla hur långt som helst för att få träffa en häst. Och träd har jag alltid älskat, de är besjälade på något sätt. Ibland när jag är ute i skogen bara måste jag lägga handen på ett träd.
Naturen är en stark inspirationskälla, skogen på berget och havet med sina plattfiskar och drivved, hennes ljusträd är signum. En skulpterad stam med grenar, blad och små fåglar, med plats för värmeljus i lövverket.
– Alla keramiker har sitt, det här ljusträdet förknippas med mig.
När Lotta blev sjuk i utmattningsdepression och värk för tio år sedan kunde hon inte ta i leran längre. I många år låg keramiken nere. Vägen tillbaka blev arbetsträning på Mölle krukmakeri.
– Jag klev in där med väldigt lågt självförtroende, men Lisa Wohlfahrt övertygade mig. Jag började göra några ljusträd igen, ett till varje barnbarn, nu jag ska göra ett till mitt yngsta.
Ytterligare ett steg blev att starta upp sitt företag igen. Nu delar hon verkstad med sin tidigare kollega på Kullagymnasiet, Stefan Thornblad.
– Verkstaden tillhörde tidigare den kände Höganäskeramikern Ove Thornblad, Stefans farbror. Det känns speciellt för han var en så betydelsefull keramiker i Kullabygden. På något sätt finns han kvar där. Jag hälsar på honom varje gång jag kommer dit.
Formen till sitt första troll gjorde Lotta redan 1984.
– Det var ett beställningsjobb, ett stort trädgårdstroll jag gjorde till en bekant. Jag kom att tänka på det där trollet när jag började med min keramik igen. Kullaberg betyder så mycket, och trollet passar fint där, så jag har donerat det till naturum.
Den 17 februari, under sportlovet, ska Kullabergstrollet möta barnen på naturum. De nya småtrollen som står på tork ska brännas i keramikugnen hemma och bli färdiga. Förhoppningen är att de ska flytta hem till någon som vill ha ett minne från trakten.
– Lite nervöst är det att vara i gång igen, så jag tar tag i lite i taget och börjar med de här trollen. Att jag fick sådan respons från Naturum. Det är en fin start, säger Lotta Länsberg.
Fakta

Några frågor till Lotta Länsberg

Din förebild inom keramiken?

– Det finns flera, men Gunnar Andersson på Höganäs Keramik lärde mig från grunden.

Finns det troll på riktigt?

Haha, det kan jag inte lova. Men i fantasin, och den är väldigt viktig för både barn och vuxna.

Vad betyder Kullaberg för dig?

Väldigt mycket. Min bästa väninna Bitte Boström kan varenda stig. Hon har lärt mig älska Kullaberg.

Skog eller hav?

Både och, så som vi har det här.

Vackraste platsen?

Högst upp på Kullaberg med hav åt två håll.

Gå till toppen