Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Sverige behöver mig – och mina kunskaper”

Bhante Satimantas brandgula kläder lyser i det gråmulna vädret. Kontrasten är lika skarp som mellan tempellivet i Sri Lanka och Sverige. Och visst var det en kamp att anpassa sig. Men munken har målet framför ögonen: han vill få svenskarna att må bättre.

"Jag är ju en helt vanlig person som gör galna saker och är lekfull och simpel. Jag tycker inte om att vara allvarlig", säger den buddistiske munken Bhante Satimanta.Bild: Caroline Wickmark
Det låter nästan som en gammal saga: munken som lämnade sitt tempel i Sri Lanka för att ta sig till mörka Norden, med uppdraget att göra svenskarna lyckligare. Men berättelsen är högst nutida. Den började 1992 när Bhante Satimanta startade sitt munkliv, i ett skogstempel i bergskedjan Kandy, fjärran från grådiset utanför Shanti Yogacenter där han i dag befinner sig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen