Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre månaders intensiv coachning ska ge unga jobb

Tre månader med intensiv coachning och utbildning.
Det är vad Arbetsförmedlingen och Landskrona och Svalövs kommuner hoppas ska leda till jobb eller utbildning för unga mellan 16 och 25 år. Och tidigare erfarenheter lovar gott.

Filip Hansson på Landskrona stad är projektledare för nya arbetsmarknadsprojektet "Ung vidare".Bild: Privat
”Unga vidare” heter projektet som nu kan starta efter att Europeiska socialfonden (ESF) beslutat om 6,3 miljoner kronor i anslag. Fram till sommaren 2022 ska 32 unga Landskrona- och Svalövsbor i åldern 16 till 25 år, som varken har jobb eller studerar, gå igenom projektet under tre månader per omgång. Om en deltagare behöver ytterligare stöd kan det förlängas med tre månader. Filip Hansson är projektledare.
– Deltagarna träffas dagligen på förmiddagarna under måndag till fredag. Vi pratar arbetsmarknadskunskap, hur man skriver CV, hur man kan använda sitt kontaktnät och vad man kan ha för nytta av föreningslivet, berättar han.
– Det är också dagliga samtal med en arbetsmarknadscoach så deltagarna blir sedda med sina behov. Under projektet ger vi aldrig första förslaget på jobb eller studier, vi jobbar utifrån deltagarnas vilja. När det är klart kan coachen hjälpa till med upparbetade kontakter på företag.
Den breda målgruppen, 16 till 25 år, gör att det kommer bli frågan om ganska olika mål tror Filip Hansson.
– Steget in på arbetsmarknaden kan ju vara väldigt olika långt. För någon som är 16 år och inte gått ut gymnasiet är det avslutad gymnasieutbildning som är det viktigaste. För en 25-åring kan det vara en helt annan situation.
Tidigare har det genomförts liknande projekt i Landskrona, ”Vidare” och senast ”Ung 2018/2019”. De har visat gott resultat anser Filip Hansson.
– Det är runt 300 unga som varit med i de projekten. Ungefär tre av fyra har gått vidare till studier eller arbete, berättar han.
Förutom de två kommunerna och Arbetsförmedlingen så är Swedbank, Cityidrott och Tillväxt Landskrona med i projektet. Swedbank håller i en utbildning i privatekonomi och Cityidrotts aktiviteter är öppna för projektdeltagare som vill röra på sig. Tillväxt Landskrona, som är ett samarbetsprojekt mellan Landskrona stad och det lokala näringslivet, kan tipsa om vad arbetsgivare i Landskrona söker efter.
– Företagen som är med kan erbjuda något som heter resursjobb som utgår från deras behov. Där kan vi hjälpa till att matcha deltagarna mot de jobben, säger Filip Hansson.
Gå till toppen