Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

VA-utbyggnad blir dyr för boende

Länsstyrelsen ställer krav på Örkelljunga kommun att bygga ut kommunalt vatten och avlopp öster om Hjälmsjön. Nu diskuterar partierna i samhällsbyggnadsnämnden vilken taxa som ska gälla. Men oavsett kommer enskilda hushåll att få betala dyrt.

Ett område med mestadels fritidshus öster om Hjälmsjön måste anslutas till kommunalt VA. Det är ett krav från länsstyrelsen som framfördes redan för fem år sedan.Bild: Annsofie Wieland
Drygt 90 hushåll på landsbygden utanför Örkelljunga ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp. I Björkliden finns ett 40-tal sommarstugor som redan har kommunalt vatten, men fortfarande enskilda avlopp. Öster om Hjälmsjön finns cirka 45 hus som mestadels används som fritidsboenden.
Men samhällsbyggnadsnämnden har ett vägval – antingen får hushållen själva betala kostnaden för utbyggnaden genom en särtaxa, eller så görs utbyggnaden inom VA-kollektivet och de boende betalar den vanliga anslutningsavgiften till sina fastigheter. Just nu diskuterar partierna som ingår i nämnden internt hur de ska ställa sig.
– Det blir ungefär samma om man gör det själv eller har särtaxa, men vi ska fundera på det under februari, säger ordförande Martin Gustafsson (C).
Enligt honom är skillnaden i kostnad för den enskilde inte så stor. Anslutningsavgiften är i dag mellan 70 000-80 000 kronor för ett typhus i Örkelljunga. Kostnaden i en särtaxa är mer osäker, men kan enligt en tjänstemannaberäkning som finns med i protokollet hamna runt 150 000 kronor.
Fakta

Anslutningsavgifter 2019 – en jämförelse

Totalsumma per tomt för ett typhus med tomtyta på 800 kvadratmeter.

Åstorp: 123 289 kronor

Klippan: 139 660 kronor

Bjuv: 150 449 kronor

Örkelljunga: 69 795 kronor

Källa: Tjänsteskrivelse, samhällsbyggnadsförvaltningen i Örkelljunga kommun.

Alternativet att inte göra något alls finns inte, eftersom länsstyrelsen krävde utbyggnaden redan 2015.
Martin Gustafsson påminner om att även utanför utbyggnadsområden ställer Söderåsens miljöförbund krav på vilken anläggning som enskilda hushåll har.
– Om man varit tvungna att göra det själv så hade det blivit rejält dyrt, så mycket vet vi, säger han.
Han anser också att anslutningsavgiften till VA för nya abonnenter är låg i Örkelljunga. Det visar en jämförelse som förvaltningen gjort (se faktaruta).
– Bara i Klippan ligger den på över 130 000 kronor. Det är en avsevärd skillnad.
De två aktuella områdena är en del av flera där länsstyrelsen vill se en fortsatt utbyggnad av kommunalt VA. Andra områden är Fasalt med runt 140 fastigheter, några hus i Bruket i Örkelljunga, samt runt 70 hus i Norra Åsljunga. Dessutom nämns områden i Sonnarp, Vemmentorp och väster om Vemmentorpasjön.
Gå till toppen