Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Jodå, staden lockar fortfarande.

I Skåne växer Malmö mest..Bild: Hussein El-Alawi
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Storstäderna lockar inte längre, i alla fall inte som förr, hävdas i det senaste numret av nyhetsmagasinet Fokus.
Och ändå växer de.
På Stockholms handelskammare ligger pannorna tydligen i djupa, bekymrade veck. 2018 beskrivs som ett trendbrott med negativt inrikes flyttnetto. Att Stockholm vuxit befolkningsmässigt de senaste åren beror uteslutande på invandring och ökat barnafödande.
I Skåne växer Malmö mest, och även där är det utrikesfödda som står för den huvudsakliga ökningen. Samma sak i Göteborg.
Inget av detta är särskilt märkligt med tanke på att invandringen svarade för 78 procent av den totala befolkningsökningen i Sverige 2018. Ända sedan 1993 har folkökningen främst berott på invandringsöverskott.
Om gruppen inrikes födda har högre inkomster än utrikesfödda, vilket den har, kan det förstås bli ett problem för kommunen: skattekraften minskar. Sannolikt är det där Stockholmsskon klämmer.
Idag bor 87 procent av den svenska befolkningen i tätorter. Och fortfarande gäller att det är i de största tätorterna, de med över 100 000 invånare, som befolkningen växer mest – 1,4 procent åren 2017–2018. Och ju mindre tätort, desto mindre befolkningstillväxt procentuellt sett.
Städernas – även storstädernas – dragningskraft består nog ett tag till.
Och vid en jämförelse med mindre glesbygdskommuners problem blir klagomålen från kungliga huvudstaden svåra att ta på allvar.
Gå till toppen