Räddningstjänsten
På Räddningstjänst Syd kommer man under eftermiddagen och kvällen förstärka bemanning för att kunna ta emot och hantera samtal från allmänheten. Däremot kallar man inte i förväg in extraresurser ute på fältet.
– Vi förväntar oss att vi kommer att få fler samtal från allmänheten som vi behöver ta emot och prioritera. Men vi kommer inte att vara ute på i blåsten mer än nödvändigt. Vi åker så klart på livräddningar och bränder och liknande, men om en studsmatta flyger omkring åker vi inte. Det finns ingen anledning att exponera personal i onödan, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänst Syd.
Räddningstjänsten har också lagt ut tips på sin hemsida om vad man som privatperson ska tänka på när ovädret drar in.
Annons
Annons
– Det handlar ju främst om att plocka undan och förankra lösa föremål utomhus, följa prognoserna, undvika att vara utomhus när det blåser och se till att man har ljus, ficklampa och batterier hemma om det skulle bli strömavbrott.
Elnätet
Eon har en vakthavande ingenjör som följer väderutvecklingen och ställer prognoser för vilken bemanning som behövs. Utöver det har man endast ordinarie jourpersonal ute i fält och på bolagets driftscentraler i Malmö och Norrköping, varifrån man kan styra om strömmen om det skulle behövas på grund av större elavbrott.
– Vi har jobbat med det här i flera dagar. Men den här gången har det varit lite fram och tillbaka med beskeden om när och var ovädret kommer in, så det har varit svårt med prognoserna, säger Martin Callmeryd, på Eons pressjour.
Ett skäl till att man inte höjt beredskapen är att ovädret väntas in först under kvällen och det är både svårt och farligt att ge sig ut och reparera nedblåsta ledningar i mörker.
– Det är främst en säkerhetsfråga. Det är först när det blir ljust som vi kan jobba ute i fält. Men skulle ovädret komma in tidigare under dagen kommer vi förmodligen att höja beredskapen, säger Martin Callmeryd.
Tågtrafiken
Skånetrafiken har beslutat att ställa in trafiken på ett antal järnvägssträckor mellan klockan 18.00 på söndagen och fram till klockan 12.00 på måndagen. På sträckan Helsingborg-Ängelholm stängs trafiken av mellan kl 18.00 på söndagen och klockan 10.00 på måndagen.
– De sträckor som berörs är sådana där risken att träd faller över spåren eller skadar kontaktledningarna är större. Vi har beställt ersättningsbussar och kommer att ha personal på plats på ett antal stationer som påverkas, säger Mats Olsson på Skånetrafikens verksamhetsjour.
Annons
Tågresenärer på de avstängda sträckorna får räkna med längre restid. Däremot väntas stads- och regionbussar väntas rulla som vanligt.
Annons
– Vi har beredskap hela natten i form av tekniker och maskiner som kan gå ut och lyfta träd som faller ner. Sedan när stormen har bedarrat under natten ska vi gå ut och kontrollera de avstängda banorna. Vi kör spårgåendes igenom dem helt enkelt, för att kolla så vi inte har några hinder på dem, säger Daniel Andersson, arbetsledare på Infranord som ansvarar för underhållet av järnvägen i stora delar av Sydsverige.
Skulle ett träd falla ner på ledningarna märks det direkt, eftersom strömmen går.
– Det kan ske saker som gör att vi måste ut under stormen också, även om det blåser mycket. Då gör man en riskbedömning hur det är just där och då. Blåser det för mycket kan vi inte göra så mycket, så då får man gå ut efter, säger Daniel Andersson.
De järnvägssträckor i Skåne där trafiken ställs in är Helsingborg-Teckomatorp, Malmö-Simrishamn och Helsingborg-Ängelholm.
Öresundsbron
På Bron har man ständig koll på väderprognosen, berättar Martin Böj, trafikledare på Öresundsförbindelsen. Det är möjligt att bron stängs i eftermiddag. Senast det hände var i december.
– Det finns en risk för stängning i eftermiddag någonstans mellan klockan 14 och 16. Enligt prognos är det öppning efter 23 – vid midnatt någonstans. Men det är som sagt en prognos. Vi följer det här så noga vi kan och har direktkontakt med meteorologer som kan uppdatera oss om vi har frågor, säger Martin Böj.
Han poängterar att bron är byggd för att klara hårt väder:
– Men nu i vintertider kan det vara så att våra trafikanter får uppleva restriktioner eller till och med stängning. Det är av säkerhetsskäl.
Annons
Om medelvinden ligger över 25 meter per sekund under en längre tid ska bron stängas för biltrafik, enligt rådande bestämmelser. För tågtrafiken gäller 27 sekundmeter.
– Prognosen säger att vi ska komma upp på vindbyar på 27-28 meter per sekund i dag, säger Martin Böj.
Annons
Vad är det för risker? Kan en bil blåsa av bron?
– Inte blåsa av men den kan blåsa in i räcket. Du kan inte framföra ditt fordon på ett säkert sätt. Det finns exempel på lastbilar som blåst omkull i hård vind. Inte på Öresundsbron men andra broar.
Så fort vinden lägger sig igen kan trafiken öppnas igen. Rent konkret stängs betalstationerna vid Lernacken och Kastrup. De bilar som befinner sig på bron vid stängning får köra över.
– Vi strandsätter ingen ute på förbindelsen. De som har passerat våra stoppunkter ska kunna komma i mål, säger Martin Böj.
Trafikverket avråder ”vindkänsliga fordon” från att korsa bron på söndagen.
Trafikverket
Även vägtrafiken i stort kan komma att påverkas. Trafikverket räknar med att nedfallna träd som blockerar vägbanor kan utgöra hinder.
– Erfarenheten är att man man bör hålla sig uppdaterad om läget. Det brukar vara värst på småvägar och mindre landsvägar. Men just nu har inga planer på att stänga några särskilda vägsträckor, säger Thomas Johansson som är presskommunikatör på Trafikverket.
Malmö stad
Malmö stad står redo extraresurser i form av personal och fordon i beredskap. Från kommunens sida följer man händelseutvecklingen under kvällen och natten.
– Vi har folk i beredskap om insatser skulle behövas, säger Fanny Palm, kommunikatör på Malmö stad.
Flygtrafiken
Flygtrafiken kan komma att påverkas. Men inga planerade förändringar i trafiken från Kastrup och Sturup fanns på söndagsförmiddagen. Men resenärer uppmanas att hålla koll på sina respektive flyg via flygplatsernas och olika researrangörers hemsidor.
Annons
Fakta
Så förbereder du dig...
…för storm
Ta in eller surra fast lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger.
Se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner.
Se över förtöjningar på båtar så att de inte slits loss.
Stanna om möjligt inne under en storm för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål.
Var försiktig och håll dig uppdaterad via internet, radio och TV, t ex på sydsvenskan.se
…för strömavbrott
Ha gärna en ficklampa till hands och batteridriven radio.
Andra bra saker att ha hemma vid strömavbrott är extra batterier, stearinljus, tändstickor, konserver, stormkök, fotogenvärmare eller annan extra värmekälla. Ladda mobil och bärbara datorer i förväg.
..om du ska ut och resa
Kontrollera status på vägar och trafik, till exempel hos Trafikverket, Skånetrafken eller andra resebolag.
Anpassa hastigheten till rådande förhållanden
… för regn och översvämningar
Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren.
Ha tunga tättslutande föremål till exempel sandsäckar som kan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet.
Bryt strömmen vid översvämning i källaren på grund av att vattnet kan bli strömförande. Se dock till att eventuella dräneringspumpar inte stannar.
Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset.
Vid inträffad skada - kontakta ditt försäkringsbolag.
Källa: Räddningstjänsten
Artikeln uppdateras