Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Coronaviruset skadar samhällskroppen.

Människan flyger friskt runt jordklotet. Animation från Humboldtuniversitet i Berlin. http://rocs.hu-berlin.de/viz/at/
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Storbritannien konstaterade på måndagen att coronaviruset innebär ett "allvarligt och nära förestående hot mot folkhälsan". USA har uppmanat alla sina medborgare att lämna hela Kina. I Hongkong hamstrar befolkningen basvaror så att hyllorna gapar tomma.
Ericsson, Sony och Amazon har beslutat sig för att inte medverka på den stora mobilmässan i Barcelona om ett par veckor. Bilfabriker har fått stänga därför att Kinatillverkade komponenter saknas. Även läkemedelsindustrin kan få problem framöver, med medicinbrist som följd. Och vem beställer en kryssning just nu? Turistnäringen och andra servicesektorer tar stryk av att människor drar ner på resandet. Ekonomiska analytiker varnar för nolltillväxt i Kina under det första kvartalet.
Coronaepidemin speglar betydelsen av de megatrender som formar vår tid: urbanisering, globalisering, digitalisering och tribalisering. Fler än någonsin reser, handlar och kommunicerar med varandra. Aldrig tidigare har välståndet och utbudet varit så stort. Samtidigt märks motsättningar mellan grupper och mellan olika politiska system.
Det nya coronaviruset kan orsaka en lika allvarlig pandemi som 1918, 1957 och 1968. Då kommer miljontals människor att bli svårt sjuka eller dö. Men viruset sätter också fingret rätt i magen på den ömtåliga och komplexa samhällskropp där vi är ömsesidigt beroende av varandra.
WHO och Folkhälsoinstitutet studerar inte bara hur skadligt coronaviruset är för människan, utan tar också hänsyn till hur människor reagerar på existentiella hot såsom en dödlig sjukdom. Reseförbud, räder, ransoneringar och rasism är inte att leka med. Vissa jämför effekterna av en svår pandemi med ett världskrig då allt vi tar för givet i vardagen slutar att fungera. Svårigheten för myndigheterna är att fatta rätt beslut, vid rätt tidpunkt. Att vidta kraftfulla åtgärder för att stoppa smittspridningen när det behövs – utan att skapa panik.
Ett stort problem är dock att så mycket information är osäker. Vi är ännu i den tidiga fasen av virusets framfart och det är svårt att fastslå hur dödligt det är – 2 procent som brukar nämnas är inte bevisat av forskare – och hur påfrestande det kommer att bli för sjukvården.
Kommunistkina är en hårdför diktatur som till varje pris vill hålla uppe en perfekt fasad. Stämmer verkligen statistiken som regimen ger? WHO:s experter var välkomna till landet först på söndagen.
Censuren på sociala medier är stenhård. Kineser som försöker få ut videor och budskap till omvärlden hotas och försvinner spårlöst. En del sipprar ändå ut på nätet och det finns hjärtskärande bilder och vittnesmål inifrån sjukhus och hem i karantän. Det är ingen tvekan om att det i coronavirusets epicenter finns ond bråd död, övervakning och övergrepp mot civilbefolkningen. Men också en helig vrede mot kommunistpartiet.
Ta coronaviruset på allvar. Och underskatta inte hotet från rädda människor – oavsett om de är diktator i Kina eller din granne. Om ett mardrömsscenario blir verklighet kommer det att krävas av oss alla att vara modiga medmänniskor.
Gå till toppen