Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från hyllad skräck till Austens ”Emma”

För fem år sedan fick Anya Taylor-Joy ett dundrande genombrott med den ruggiga skräckfilmen ”The Witch”. Hennes nya film är något helt annat, nämligen ännu en filmatisering av Jane Austens roman ”Emma”.

Anya Taylor-Joy spelar överklassflickan Emma i det romantiska dramat med samma namn som har Sverigepremiär den 14 februari, på Alla hjärtans dag. Pressbild.Bild: UIP
– Även om boken kom 1815 är den en mycket modern berättelse. Emma är en kvinna som vägrar att låta sig bli manövrerad av samhället, säger Anya Taylor-Joy när TT träffar henne i London.
Det mångfaldigt filmatiserade kärleksdramat handlar om den unga kvinnan Emma, som tycker om att manipulera andra, inte minst när det gäller kärleksaffärer. Ofta överskattar hon sin förmåga och förstår inte när hon riskerar att såra andra. Lämpligt nog har den svensk premiär på Alla hjärtans dag, den 14 februari.
– Jag ville att min Emma skulle vara person som inte alla tycker om. Det finns alldeles för många hjältinnor på film som är ofelbara. Samtidigt ville jag att publiken skulle kunna tycka om henne efter hand. Hon går över gränser, men förstår sedan vad hon har gjort.
Första gången Anya Taylor-Joy läste romanen ”Emma” var hon 11 år gammal. Sedan dess har hon läst om den flera gånger, och varje gång upptäcker hon något nytt i den romantiska klassikern.
– Det är lite orättvist när människor i dag dömer handlingen sedd med dagens ögon. På den tiden var kvinnors enda mål att gifta sig. Men Emma vill inte göra det, och eftersom hon är moderslös och bor ensam med sin pappa är hon kvinnan i huset. Hon fattar besluten, styr över sitt liv och har hittat ett sätt att få det att fungera.
Anya Taylor-Joy tycker också att handlingen rymmer djupare budskap, som kritik mot fördomar och klassystemet.
– Om man vill läsa in någon moral i berättelsen så är det att man ska ta hand om varandra. Familj och kärlek är teman som aldrig försvinner.
Skräckfilmen ”The Witch” var inte bara ett genombrott för Anya Taylor-Joy utan även för regissören Robert Eggers, som förra året upprepade framgången med ännu en skräckfilm – ”The Lighthouse”. Nu ska Taylor-Joy och Eggers arbeta tillsammans igen i ”The Northman”, och kanske även i en eventuell nyversion av vampyrberättelsen ”Nosferatu”.
– Vi tycker mycket om varandra, och varför inte fortsätta när man hittar någon man trivs att jobba med? ”The Witch” förändrade livet för oss båda. Det är underbart att känna hur vi växer konstnärligt tillsammans.
Inspelningen av vikingaäventyret ”The Northman” börjar på Irland i slutet av mars. Frågan om vad hon kan säga om filmen besvarar hon med ett skratt:
– Ingenting! Förutom att jag ser fram emot att filma med Alexander och Bill Skarsgård.
Fakta

Anya Taylor-Joy

Ålder: 23 år.

Bor: London.

Tidigare filmer i urval: ”The Witch”, ”Split”, ”Glass”.

Aktuell med: Titelrollen i nyfilmatiseringen av Jane Austens ”Emma”.

Kommande filmer: ”The New Mutants”, ”Last Night in Soho”, ”The Northman”.

Gå till toppen