Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rakel Chukri: ”Kalifat” förtjänar en andra säsong

I Sverige lever många av Islamiska statens offer. Det är förståeligt att de inte har orkat se tv-serien. Men det hade varit tjänstefel av SVT att inte skildra samtidens värsta terrorsekt, skriver Rakel Chukri.

"Kalifat" följer hur tre tonåringar från Järvaområdet i Stockholm radikaliseras. Från vänster: systrarna Lisha (Yussra El Abdouni) och Sulle (Nora Rios) samt kompisen Kerima (Amanda Sohrabi).Bild: Johan Paulin/SVT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag känner många som bojkottar SVT:s serie ”Kalifat”. Deras skäl är inte svåra att förstå. I mina föräldrars kyrka i Sverige finns medlemmar från Syrien och Irak som inte behöver påminnas om folkmordet på kristna. I Sverige finns även kurder vars släktingar har mördats i kampen mot IS. Och här lever yazidier som lyckats fly det så kallade kalifatet där de hölls som sexslavar. De har otaliga kvinnliga släktingar som fortfarande är försvunna och manliga släktingar som ligger i omärkta massgravar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen