Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wilma Nilsson satsar på framtid med friidrott

Wilma Nilsson tog guld i sitt första ungdoms–SM. Snart är det dags för ett nytt mästerskap.
– Det är kul att se vad träningen ger för resultat, säger mångkampstalangen från Klippans friidrottsklubb.

Wilma Nilsson är en lovande friidrottare som fastnat för mångkampen. ”Jag planerar bra, så jag hinner med allt” säger hon om konsten att hinna med både skola och träning.Bild: Birgitta Johansson
Drygt en vecka har gått sedan Wilma Nilssons lyckosamma SM-debut i femkamp i Sollentuna.
– Det var kul att få vinna, just SM som inte bara är en vanlig tävling, säger hon.
Wilma är sedan länge redan van vid stora tävlingar och har vunnit förr. I år fyller hon 15 år och det innebär att det är fritt fram att tävla i ungdoms-SM.
Nästa viktiga datum i tävlingskalendern är 7-8 mars och ungdoms-SM i friidrott i Örebro. Där ställer Wilma Nilsson upp i längdhopp, höjdhopp, häcklöpning och kula. Det är grenar som också ingår i mångkamp.
– Grenarna som tillhör mångkamp är roliga. Går det sämre i en gren, kan det gå bättre i en annan.
Om hon ska nämna en förebild blir det mångkamparen Carolina Klüft. Någon given favoritgren inom mångkamp har hon inte.
– Just nu är det höjd, längd och kula, men det skiftar.
Wilma Nilsson började träna friidrott när hon var sex och ett halvt år. I började tränade hon i Ängelholm, men flyttade över till Klippans friidrottsklubb. Där är hon en av elva friidrottande ungdomar, som också varit framgångsrika i lagtävlingar.
Wilma går i årskurs åtta på Björnekullaskolan och bor på Björnås i Åstorp med mamma Lotta, pappa Daniel och lillebror Felix. Brodern tränar också friidrott, men mest innebandy. En sport som också Wilma hinner med, trots att friidrotten tar mycket tid.
Hon tycker också hon har tid att umgås med kompisar och har kompisar inom friidrotten.
– Det är träning nästan varje dag. Måndag, onsdag och torsdag är det friidrott. Tisdag är min vilodag. Fredag tränar jag innebandy om jag inte har någon större tävling i helgen, säger Wilma Nilsson.
Wilma Nilsson (längst fram) tillsammans med sin träningsgrupp i Klippans friidrottsförening, ungdomar 13-14 år. Övriga heter Gustav Thörnqvist, Elias Lindberg, Leo Göranson, Alexander Eklund, Felix Nilsson, Lovisa Nilsson och Emilia Franzén. Bilden är tagen i augusti förra året.Bild: Annsofie Wieland
I idrottsföreningarna är det inte ovanligt att ungdomar tappar intresset och slutar när de kommit upp i tonåren. Men Wilma är inne på att fortsätta. Kanske på friidrottsgymnasiet i Växjö.
– Jag vill satsa på friidrotten och fortsätta utvecklas, gå på friidrottsgymnasium där jag kan köra friidrotten samtidigt med den vanliga skolan, säger hon.
Mamma Lotta Andreasson är också Wilmas tränare i friidrott, en kombination som inte alls är fel, enligt friidrottstalangen.
– Jag tycker det är väldigt bra. Man känner henne väl, säger Wilma Nilsson.
– Vi pratar rätt mycket om träning och om hur hon kan tänka. Wilma är extremt duktig på att planera hur hennes veckor ska se ut och skolan är prio ett, säger Lotta Andreasson.
Ett bekymmer för friidrottarna i Klippan är renoveringen av Sågen som dragit ut på tiden och innebär att man saknar en bra lösning för inomhusträningen. Det har försvårat förberedelserna inför tävlingar, enligt både mor och dotter.
– Tur att det inte varit en kall vinter, säger Wilma Nilsson.
Fakta

Guld i femkamp i ungdoms-SM

Wilma Nilsson tävlade i femkamp i klassen F15. Hon tog hem segern vid tävlingarna i Sollentuna med 130 poängs marginal. 60 meter häck: 9,38. Höjdhopp: 1,56. Längdhopp: 5,11. Kula: 12,25. Löpning 600 meter: 1.46,15.

Guldmedaljen från ungdoms-SM. Wilma Nilsson vann F15-klassen i femkamp.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen