Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Anmärkningsvärt att riktlinjerna inte följs"

Revisionsbyrån E&Y:s stickprovskontroller visar fem flagranta fall av brott mot Lagen om offentlig upphandling men visar även att kunskapsnivån kring riktlinjer och lagar är låg eller obefintlig. Uppgifterna i revisionsrapporten är helt nya för kommunråden som bara kan konstatera att det är för dåligt och att förändringsarbetet som pågår är alldeles nödvändigt.

De tre kommunråden Kjell Henriksson (S), Roland Norrman (M) och Erling Cronqvist (C) hade ingen kännedom om de lagvidriga affärer som uppdagats genom revisionsbyrån E&Y:s granskning.Bild: Rickard Gustafsson/Arkiv
När LT träffar kommunråden får de läsa de ännu opublicerade artiklarna om de nya upphandlingsskandalerna samt kommunrevisor Tommy Jacobsons (M) uttalanden. Tystnaden kring bordet lägger sig innan kommunrådet Erling Cronqvist öppnar munnen efter en djup suck.
– Det visar att vi måste göra något, det är helt klart. Vi får lägga det här till listan, säger Erling Cronqvist (C) och upprepar det han sade i fullmäktige i höstas.
– Jag lovade i ett interpellationssvar till Bertil Johansson (LP) att vi ska gå till botten med det här och det gör vi. Att förändra är alldeles nödvändigt.
Att regelverket kring upphandlingar, som skärptes 2018 genom ett beslut i kommunfullmäktige, inte är tillräckligt framgår med all tydlighet.
– Det är anmärkningsvärt att inte riktlinjerna följs. Man har gjort som man själv velat och det har saknats styrning, ledning och kontroll, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S) och skakar på huvudet.
– Riktlinjerna har förändrats efter den kritik vi fått från revisionen och man utgår ju från att riktlinjerna följs. Man har inte följt spelreglerna, säger Cronqvist.
Miljonrullningen i affärer utan avtal är inte de första i Laholms kommun. De nya bristerna och lagöverträdelserna som uppdagats kom till kommunrådens kännedom först i E&Y:s rapport.
– Upphandling har fått sånt fokus nu och framtida åtgärder är nödvändiga. Allting ska framöver gå genom ett nålsöga, allting. Det är extremt illa att allt det här har hänt, men att ett kommunråd ska vara nere i verksamheten och ha koll på hur mycket bröd som köps in eller om det finns avtal, vilket man tar för givet, det är omöjligt, säger Roland Norrman (M).
Den låga svarsfrekvensen bland tjänstemän som fått revisorernas enkät upprör kommunråden. Att kunskapsnivåerna är till synes ännu lägre gör dem än mer upprörda.
Kjell Henriksson:
– Det är inte fritt valt arbete. Vi har inte följt upp det, än mindre har cheferna följt upp det. Utbildningsmaterialet är enkelt och tydligt. Man kan inte gå fel när man läser det. Ändå går vi fel, märkligt!
– Det är inte vilken enkät som helst. Här borde man ha bemödat sig med att svara. Återigen, man utgår från att våra tjänsteman kan det de sysslar med. Det är det de är anställda för, säger Erling Cronqvist (C).
Skärpta riktlinjer och organisationsförändringar är på gång. LT kommer att fortsätta sin granskning om kommunens vidlyftiga upphandlingar och brott mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) de närmsta dagarna.
Gå till toppen