Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cirkeln sluten för kulturell mångsysslare

Håkan Persson har varit en del av Landskronas kulturliv sedan 80-talet.

Under några år i slutet av 80-talet var Landskrona teater Håkan Perssons arbetsplats som inspicient och ljudtekniker. Sedan 90-talet har han arbetat som administratör i kulturförvaltningen.Bild: Per Eeg-Olofsson
Egentligen fyllde han 65 redan förra året. Men Håkan Persson fick ett erbjudande han inte kunde motstå: att jobba med Landskrona museums utställning och dokumentation om Skånska teatern. Det var med den ensemblen han kom till stan 1987, och vid årsskiftet blir det punkt för 33 år i Landskronakulturens tjänst.
– Jag har faktiskt inte haft nycklar hit sedan 80-talet, säger Håkan Persson när vi går en trappa upp för att ta porträttbilder i teatersalongen på Landskrona teater.
Men han tillstår samtidigt att han känner till de flesta skrymslen och vrår i den gamla teatern som 1987 blev hans arbetsplats, när han fick jobbet som inspicient (produktionsassistent) och ljudtekniker för Skånska teatern.
Sedan 90-talet har han jobbat i olika administrativa roller för kulturförvaltningen, eller varit ”kontorsråtta” som han själv säger, med glimten i ögat. Senaste titeln är kulturstödschef.
Nerven i scenlivet har han dock saknat ibland, efter Skånska teatern-tiden, berättar Håkan Persson.
– Applåderna. Man tar till sig av dem även om man inte själv står på scen. Det blir som ett tack, säger han.
Jag lagade själv soppan. I bästa fall var det någon som sade att det var gott.
Ett litet substitut har varit Landskrona teaters soppteaterkvällar.
– Jag lagade själv soppan. I bästa fall var det någon som sade att det var gott, säger Håkan Persson och skrattar.
Förmodligen med viss blygsamhet, för Håkan Persson saknar inte erfarenhet av yrkesmässig matlagning. Med föräldrar i krogbranschen i uppväxtstaden Ystad så svor Håkan Persson som ung att aldrig jobba i den.
– ”Vad som helst utom restaurang – för jag vill träffa mina barn”, sade jag till dem, och de tog det nog lite hårdare än vad som var meningen.
Men efter gymnasiet blev det ändå inhopp i köket, när pappa behövde hjälp. Och efter det, tre år i köket på ett containerfartyg, med hamnstäder över hela världen som destination.
– Visst var det äventyrslust, jag ville se världen, säger Håkan Persson.
– Jag fick ett tips om ett fartyg i Trelleborg, och ringde rederiet. Fem dagar senare, efter en sömnlös natt, avgick båten, med mig ombord.
Efter det följde barjobb, bland annat på färjelinjen Malmö-Travemünde. Men Håkan Persson sadlade om.
– Jag insåg att det inte hade någon framtid. Med allt nattjobb så blir det inget familjeliv.
Efter att ha läst informationslinjen på Skurups folkhögskola blev det några år på lokalradion i Malmö.
– Det började faktiskt med att jag var gäst i ett morgonprogram där jag fick välja musiken själv. Jag är lite av en diskofil, har runt 5 000 LP-skivor, berättar Håkan Persson.
Producenten blev imponerad och Håkan Persson fick radiojobb på frilansbasis, bland annat egna programmet ”Måndagsspecialen”.
Även om man inte själv står på scenen så betyder publikens applåder och annat gensvar mycket berättar Håkan Persson.Bild: Per Eeg-Olofsson
Men det krävs ”vassa armbågar” i frilanssvängen, som Håkan Persson uttrycker det. 1987 sökte Skånska teatern i Landskrona en kombinerad inspicient och ljudtekniker. Med sin bakgrund inom både amatörteater och radio fick Håkan Persson jobbet. Det blev några intensiva år med den namnkunniga ensemblen
Vilket är ditt varmaste minne från den tiden?
– Produktionsmässigt så är det ”Satan anländer till Moskva” 1989. Det fanns så många berättartekniker i den. Det var fantastiskt roligt, jag sov på teatern i två månader. Men förmodligen var det också det som gjorde att jag fick bestämma mig för att sluta på teatern. Jag ville ha mer tid med barnen.
I samband med att andra dottern föddes blev det åter jobb kopplat till flytande varor – i dubbel bemärkelse. Håkan Persson blev ansvarig för fem barer på Euroways färjelinje mellan Malmö och Lübeck, och även här efterfrågades hans teaterbakgrund.
– Man hade en idé om att anställningarna skulle göras med audition. Filmen ”Cocktail” med Tom Cruise hade kommit nyligen och man ville ha bartenders som kunde jonglera och spexa.
Jag har varit med om att ringa in publik för att fylla salongen.
Men färjelinjen fick läggas ned och det fick även Skånska teatern i Landskrona. När den återuppstod som kommunala bolaget Nya Skånska teatern 1993 blev Håkan Persson rekryterad som administratör. Och på den vägen är det.
2003 lades även Nya Skånska teatern ned och sedan dess saknar teatern en egen fast ensemble.
– Det var då det digitala slog igenom på riktigt, det var en svår period för hela Teatersverige. Jag har varit med om att ringa in publik för att fylla salongen.
Men skam den som ger sig.
– Det blev ju mycket roligare än jag förväntade mig, konstaterar Håkan Persson om de senaste 15 åren.
Håkan Persson berättar om bilden: ”Den är tagen på båten Tintin som ligger i Malmö. Förvaltningen var där och hade en dag i kreativitetens tecken. En del av det var att klä ut sig i maskeradkläder och bli fotograferad”.Bild: Linus Höök
Satsning på teatern som residensscen, på barn- och ungdomsteater, konserter, filmvisning och på gästspel från Riksteatern, Malmö opera med flera, har fått publiken att åter söka sig till teatern.
– Det är väl det som jag är mest stolt över, när vi började få mycket publik igen, säger Håkan Persson.
Förra året fyllde han 65 år.
– Egentligen hade jag tänkt att jobba så länge det går, men lite hälsoproblem under förra sommaren fick mig att tänka om, berättar han.
Det dök dock upp ett erbjudande han inte kunde motstå.
– Jag fick frågan om jag ville jobba halvtid med museets dokumentation och utställning om Skånska teatern. Jag insåg att det blir ett fint avslut, det är lite som att cirkeln blir sluten.
Vid årsskiftet blir Håkan Persson pensionär på riktigt. Men att mata ankorna i parken lär det inte bli tal om.
– Nej, det ligger inte för mig.
Skivsamlandet, musicerande på gitarr och 3 000-4 000 diabilder efter ett livslångt fotointresse är sådant som kan få mer tid. Närmast ligger att göra en fotobok av det stora antal bilder som Håkan Persson tog under tre månader i flottan, innan han fick frisedel.
– Och så hinner man läsa tidningen – hela tidningen.
Fakta

Håkan Persson

Ålder: 65 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Sambo, två döttrar.

Gör: Före detta kulturstödschef i Landskrona.

På fritiden: spelar gitarr, samlar skivor, fotograferar.

Gå till toppen