Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: FRISTÅENDE SKRIBENT

Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Två terrängbilar av modellen ”Galten” stals från Försvarsmakten.
De är inte vilka bilar som helst, utan stora iögon­fallande tunga fordon. Inte nog med att de har försvunnit, man vet inte när de blev stulna. Någon gång mellan den 4 och 5 februari.
Ursäkta mig, men i min värld ska det inte gå att stjäla någonting från Försvarsmakten, än mindre stora tunga militärfordon.
Jag har besökt Ledningsregementet i Enköping, där militärfordonen hör hemma. När vi kom fick vi visa legitimation i vakten och fick en bricka med våra namn som vi skulle ha på oss under vår vistelse. När vi lämnade garnisonen gav vi tillbaka brickorna. Ordning och reda.
Men vi kom klockan 11 på förmiddagen och gick vid 15-tiden. För kanske är det så att säkerhetstänkandet endast fungerar mellan 8–17? Om så är fallet är det rent ut sagt graverande.
Ledningsregementet är ett fullt bemannat regemente med cirka 1 600 anställda där det självklart finns gott om viktig militär utrustning. Nu har det stulits inte bara ett, utan två stora tunga fordon. Det ska under inga omständigheter gå att stjäla militärfordon. Aldrig någonsin.
Så gör Försvarsmakten som vanligt och skickar fram en ­pressekreterare som får svara på frågor från massmedier. Var finns alla de välutbildade officerarna när de verkligen behövs? Borde inte chefen för Ledningsregementet framträda eller kanske hans ställföreträdande? De har troligtvis blivit drillade i massmediehantering och borde självklart visa sig i denna situation. Men Försvarsmakten kanske inte tycker att det är så viktigt vem som svarar på frågor i tv, radio, tidningar och på sociala medier?
För bara några veckor sedan avslöjades att en falsk officer kunnat komma så långt som in i Natos högkvarter och även utsetts till chef i en av Sveriges insatser i Mali. Hur är detta ens möjligt?
I de båda fallen, alltså de två stulna militärfordonen och den falske officeren, har Försvarsmakten tillsatt interna utredningar för att se hur detta gått till. Det är minsann inte en dag för tidigt, för det borde inte ens ha ägt rum.
Vilka signaler sänder detta till våra grannar i Europa, för att inte säga i Ryssland? I Kreml skrattar man väl så högt att det hörs ut på Röda torget.
Sist men inte minst, vad tycker svenska folket? I en undersökning gjord av Dagens Nyheter och publicerad den 12 januari i år är svenska folkets förtroende för försvaret lågt. 51 procent har litet förtroende för försvarets förmåga. De ovanstående händelserna lär inte öka förtroendet precis.
För att öka Försvarsmaktens anseende hjälper varken tjusiga dyra reklamkampanjer eller ökade anslag. För trots att båda fordonen hittades inom loppet av två dygn ska inga fordon stjälas från vår militär och inte en enda falsk officer ska kunna utses till överstelöjtnant och bli chef för en av våra insatser ute i världen.
Gör om och gör rätt. Eller som överbefälhavare Micael Bydén brukar säga: Det är allvar nu.
Gå till toppen